De Ichthus, een creatie van Gijs Batelaan, staat (wat verscholen) aan de Hullerweg dichtbij De Tippe.
De Ichthus, een creatie van Gijs Batelaan, staat (wat verscholen) aan de Hullerweg dichtbij De Tippe. Dick Baas

Terugblik op veertig jaar gemeenteraadsvergadering: ontwikkelingen in onderwijssysteem

29 juni 2023 om 13:00 Historie

De eerstkomende vergadering van de gemeenteraad is op donderdag 29 juni. Veertig jaar geleden werd op donderdag 30 juni vergaderd. De agenda telde toen 28 punten. Een lange vergadering, want de notulen omvatten 32 pagina’s. Een paar punten uit de besluitvorming.

Tegenwoordig hoeft het niet meer, maar veertig jaar geleden moest de raad zich bezighouden met allerlei aanvragen van schoolbesturen zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van leesboekjes voor niveaulezen op de Hervormde Boazschool in Elspeet. Er werd niet over gepraat. Wel werd gesproken over de aanvraag van de lagere school De Hoeksteen in Vierhouten. Het ging over de aanschaf van schooltelevisie met bijbehorende voorzieningen. SGP-fractievoorzitter Slootweg gaf aan dat het standpunt van de SGP over televisie wel bekend was: “Het valt niet te ontkennen dat de televisie onderwijskundige waarde heeft. Maar zonder televisie kan ook goed onderwijs gegeven worden.” 

Het was hem bekend dat de school recht heeft op inwilliging van het verzoek. Maar zo zei hij: “Het is wel zo dat het hele gebeuren rond televisie er aan heeft meegewerkt en meewerkt dat dat de bijbelse normen meer en meer worden losgelaten.” Daarom was de SGP-fractie tegen het voorstel. SGP-raadslid Gooijer moest wel uitleggen dat hij in de commissie wel voor het voorstel was, maar nu de lijn van de fractie volgde.

Het college kwam met een voorstel voor vervangende geïntegreerde nieuwbouw van de christelijke lagere school Ichthus en de christelijke kleuterschool Dreumesland. De semi-permanente Ichthusschool aan de Hulstweg dateerde uit 1965 (vijf lokalen) met uitbreidingen in 1966, 1971 en 1976. Van dit houten gebouw moesten gevelelementen en onderdorpels vervangen worden. De kleuterschool Dreumesland stond ongeveer 300 meter verderop aan de Ribesweg en was in 1966 gestart als eerste kleuterschool in de wijk Oenenburg. Ook hier moesten de houten gevelelementen, onderdorpels en kozijnen vervangen worden. Met de in aantocht zijnde integratie van lagere scholen en kleuterscholen tot basisscholen, vond het college het beter om over te gaan tot nieuwbouw. Anders moest onmiddellijk 125.000 gulden geïnvesteerd worden in het opkappen van de beide scholen.

De raad had geen moeite met het voorstel, met uitzondering van Paul Gommers (Gemeentebelang). Die constateerde dat er dus blijkbaar geen onderhoud aan de scholen gepleegd was en ook geen bedragen daarvoor in de begroting opgenomen. Als enige stemde hij tegen. (Gemeentebelang had in die tijd maar twee zetels in de raad).

De nieuwe school werd op 11 november 1985 officieel geopend. Beeldhouwer Gijs Batelaan maakte een Ichthus op het schoolplein. In 1997 verdween de naam Ichthus. De school werd een van de twee locaties van De Morgenster.


Dick Baas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie