Sing4Fun met dirigent Nico Ravestijn is één van de vele koren in de gemeente Nunspeet.
Sing4Fun met dirigent Nico Ravestijn is één van de vele koren in de gemeente Nunspeet. Dick Baas
Terug in de tijd

Al 100 jaar koren in Nunspeet

26 oktober 2023 om 06:00 Historie

Het dorp Nunspeet liep niet voorop met zangkoren. Digitaal bladerend in oude kranten zien we rond 1900 al koren in Harderwijk, Ermelo en Elburg met optredens. Nunspeet komt nog niet voor. In 2023 zijn er wel veel koren in de gemeente Nunspeet. Eén daarvan is Sing4Fun, dat tien jaar bestaat en het koor graag wil aanvullen met vooral mannen.

De geschiedenis van de ontwikkeling van zangkoren in de gemeente Nunspeet is nog een ‘onontgonnen gebied’. Een mooie klus voor een (amateur)historicus om daar eens in te duiken. Van een paar koren staat er iets op papier, maar een volledig beeld is er (nog) niet. Wie meer weet kan zich melden.

Zo blijkt dat in 1919 in Nunspeet een Christelijke Gemengde Zangvereniging werd opgericht. In februari 1921 verscheen een advertentie dat de heren Terpstra als voorzitter en Pos als secretaris een oproep doen voor een Christelijk Mannenkoor naast de Chr. Gemengde Zangvereniging.

Het lijkt er op, dat het jaar 1922 het startjaar voor mannenkoren is. Het Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad van zaterdag 18 november 1922 meldde: ‘Een uitvoering van een eigen mannenkoor was tot nu toe een ongekend iets in ons dorp en we vertrouwen er op dat het deze vereniging 30 november a.s. niet aan belangstelling zal ontbreken.’

Een foto van dat mannenkoor staat in Nunspeet 1910 (deel 1, blz. 95) met de aanduiding dat het een foto van ongeveer 1925 is. De oorlog maakte een einde aan het koor, maar men kon ook de dirigent niet meer betalen! Het Nunspeets Mannenkoor (1946) kan wel beschouwd worden als de opvolger van het Chr. Mannenkoor. Vox Veluana was toen ook een bekende naam, evenals Salvatori dat nu is. Maar hoe het allemaal precies zit?

Sing4Fun

Dit popkoor werd in september 2013 opgericht en bestaat nu uit zo’n 30 leden. Het is een gemengd koor met een gevarieerd repertoire van popliedjes, jazzy nummers, balads en musical songs. Het grappige is dat de dirigent er eerder was dan het koor. Loes Jacobs en Dick de Reus maakten de opmerking dat er behoefte was aan een gemengd niet-kerkelijk koor. Maria van den Ham-Bruins zei: ‘Dan staat hier jullie dirigent’.

En zo ging het koor van start. Na vijf jaar vertrok Maria van den Ham en op zoek naar een nieuwe dirigent wilde Johan Bakker uit Deventer het koor wel even helpen. Maar het klikte zo goed, dat hij bleef. In coronatijd lagen de activiteiten stil. Johan Bakker bleef ook vijf jaar. Vanwege een overvolle agenda moest hij Sing4Fun afstoten. En nu was het dit jaar dat Nico Ravenstijn uit Vierhouten en dirigent van de Heeren van Nunspeet aanbood om even te helpen. Maar ook hij blijft. Hij vindt het koor veel te leuk. Erla Post, al zes jaar voorzitter van het koor, vindt het uniek, dat nu voor de tweede keer een dirigent die ‘even helpt’ gewoon blijft. Sfeer heeft daar zeker tot bijgedragen. Het koor oefent aan de Randweg 11 op donderdag van 19.45 tot 21.45 uur. De nazit is altijd gezellig. Op 26 oktober en 9 november zijn er open avonden voor iedereen die van zingen houdt. Vooral mannen zijn welkom.


Dick Baas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie