Het optreden van het organiserende Vierhouterkoor
Het optreden van het organiserende Vierhouterkoor Marjon van Rooij-Vermeegen

Geslaagd Korenfestival voor de Vrijheid in Vierhouten

26 september 2022 om 08:20 Algemeen

Ruim twee jaar na de oorspronkelijk geplande datum kon het zaterdag 24 september dan eindelijk plaatsvinden. Het Korenfestival voor de Vrijheid in Vierhouten. Een middag om nog lang van na te genieten.

Het Vierhouterkoor is organisator van het festival. Eén van de locaties waar optredens plaatsvinden is de tuin van Dorpshuis De Horsterhoek, de thuisbasis van dit koor. Voorzitter Jann van Vonno heet de aanwezigen hartelijk welkom en zegt blij te zijn dat het festival nu eindelijk plaats gaat vinden. Burgemeester Céline Blom geeft in haar openingswoord aan het belangrijk te vinden dat er stilgestaan wordt bij vrijheid. De oorlog in Oekraïne doet ons beseffen dat leven in vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. “Muziek verbindt en zeker wanneer het over vrijheid gaat”, stelt de burgemeester. Dat muziek verbindt laten de koren vervolgens zien en horen. Dat het een regenachtige zaterdagmiddag is mag de pret niet drukken.

De aftrap in de tuin van Dorpshuis De Horsterhoek wordt verzorgd door het Vierhouterkoor. Het publiek wordt getrakteerd op onder andere het gevoelige Sound of Silence en de krachtige gospelsong Siyahamba. 

Het projectkoor Project1 uit Harderwijk zet de toon van het meerstemmig zingen voort. Terwijl het nummer Morning Has Broken ingezet wordt, zet de regen door. Paraplus worden opengeklapt, sommigen schuilen onder de paraplu van een buur. 

Ondanks de regen blijft de stemming vrolijk. Dat kan ook niet anders want De Ladies uit Nunspeet zingen Engelstalige pop- en soulmuziek waar iedereen blij van wordt.

Van een ander genre zijn de songs die a capella gezongen worden door Cantiamo uit Putten. Cantiamo is Italiaans voor ‘wij zingen’ en dat doen de dames en heren prachtig. Voornamelijk licht klassieke liederen worden gezongen zonder muzikale ondersteuning. Het publiek geniet van de vele verschillende tonen die samen één geheel vormen. 

Na Cantiamo wordt het podium vrijgemaakt voor Popkoor 4houten. Zij zingen bekende popliedjes met passie, enthousiasme en plezier. De regen is inmiddels gestopt. Iedereen zingt en klapt mee.

Dan is het tijd voor kinder- en tienerkoor De Jonge Luitjes uit Putten. Zij zingen onder andere ‘Blij met vrijheid in Nederland’ en ‘Jij kan worden wat je wil’. Er zit hoop voor de toekomst in deze woorden doordat ze uitgesproken worden door de jongste generatie.

Ook aan deze sfeervolle middag komt een eind. Met het gezamenlijk gezongen ‘We’ll meet again’ van Vera Lynn wordt het Vierhouter Korenfestival afgesloten.

Marjon van Rooij-Vermeegen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie