Geen gehoor voor bezwaren rond bijenkasten op de heide. Foto: Wijnand Kooijmans
Geen gehoor voor bezwaren rond bijenkasten op de heide. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

Bezwaren rond vergunningen bijenkasten heide niet ontvankelijk

5 november 2023 om 06:09 Algemeen

Het bezwaar van de vier imkersverenigingen uit de gemeente Nunspeet tegen de afgegeven vergunning voor het houden van bijenkasten op de heideterreinen is niet ontvankelijk verklaard. De commissie bezwaarschriften is van oordeel dat het gaat om een besluit waar geen beroep tegen mogelijk is. Dat advies is nu overgenomen door het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

In het bezwaar werd de gemeente opgeroepen de vergunning, die volgens de verenigingen al redelijk laat werd afgegeven, te herzien. Dit op basis van de belofte dat er voor 2023 niets zou veranderen en daarmee 450 bijenkasten geplaatst mochten worden. De verenigingen geven aan te willen komen tot een voor iedereen acceptabel en verantwoord aantal bijenvolken. Samen met de gemeente wil men een kader ontwikkelen waarbinnen de bijen houdende imkers van de verenigingen hun hobby kunnen blijven uitoefenen.

De gemeente Nunspeet wil het aantal bijenkasten beperken omdat, zo blijkt uit in hun opdracht gehouden onderzoek, de aanwezigheid van de bijenkasten leidt tot een aantasting van de wilde bijen die voorkomen op de heide. Dat zou ook gaan ten koste van de kwaliteit van de heide.

De vier verenigingen, maar ook derden, hebben ernstige twijfels over de manier waarop het onderzoek door de stichting EIS is uitgevoerd en of dit wetenschappelijk onderbouwd is, zoals van een dergelijk onderzoek mag worden verwacht.

Ook heeft men er kritiek op dat de verenigingen alleen maar voor de keuze zijn geteld om te kiezen uit een aantal opties uit één of meerdere locaties met de daarbij opgelegde aantallen. Zonder de mogelijkheid om met elkaar uiteindelijk het aantal te plaatsen bijenkasten te kunnen bespreken. De verenigingen uit Vierhouten, Elspeet, Hulshorst en Nunspeet vinden dat daarmee van enige participatie totaal geen sprake is geweest.

Door de verenigingen is aangegeven op welke manier men zou kunnen meewerken aan de vermindering van het aantal bijenkasten op de heide. Het wordt door hen betreurd dat men geen mogelijkheid heeft gekregen de voorstellen nader toe te lichten. De voorstellen zouden zonder meer al hebben geleid tot minder bijenvolken op de heideterreinen.

De vier verenigingen zouden ook graag zien dat er een aantal andere rapporten en onderzoeken worden meegenomen in de afweging van het aantal bijenkasten op de heide. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie