Het clubhuis van vv Nunspeet doet dienst als stembureau.
Het clubhuis van vv Nunspeet doet dienst als stembureau. Wijnand Kooijmans

Leegstand pand station niet meer beschikbaar als stembureau

13 november 2023 om 11:30 Algemeen

Er kan tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer geen gebruik worden gemaakt van het leegstaande kantoorpand op het NS-station als stemlokaal. Daarnaast kan het stembureau dat is gevestigd in het clubhuis van de voetbalvereniging Nunspeet aan de Sportlaan niet meer worden ingeruild voor het nieuwe sportcomplex De Wiltsangh.

Wijnand Kooijmans

Het kantoorpand op het NS-station is eigendom van NS-stations, maar verhuurd aan Monoma, een merk voor intrinsiek gemotiveerde nomaden die in vrijheid willen wonen en werken. Onderzoek van de gemeente wees uit dat het prima geschikt is te fungeren als mobiel stemlokaal en daarmee de mogelijkheid te bieden aan met name reizigers om hier hun stem uit te brengen,

De huurder gaf aan in gesprek te zijn met een huurder voor het gebouw. In verband met de organisatorische noodzakelijke voorbereidingen wilde de gemeente duidelijkheid hebben. Monoma gaf daarop aan dat er wat hen betreft dan door de gemeente moest worden afgezien van het kantoorpand als stemlokaal, omdat zich ieder moment iemand voor verhuur kon melden. De gemeente werd succes toegewenst met het zoeken naar een geschikte locatie.

Door burgemeester en wethouders kon niets anders worden gedaan dan de conclusie trekken dat Monoma de vrijheid wil behouden bij een eventueel verhuur en zich niet belemmerd wil voelen door het gebruik van het pand als mobiel stemlokaal. Wijziging naar De Wiltsangh blijkt niet meer mogelijk, vanwege de termijn waarop de gegevens voor de stempassen moest worden aangeleverd. Op die passen staat het clubhuis als stemlokaal in de buurt aangegeven. Een andere reden is dat het clubhuis, dat eerder in de coronaperiode heeft gefungeerd voor de kiezers uit de nabij gelegen zogenoemde Belgenbuurt, de dichtstbijzijnde stemlocatie is. De kiezers in de gemeente Nunspeet hebben de keuze uit in totaal zeventien stembureaus om hun stem uit te brengen. Het college vindt dat iedere inwoner gebruik moet kunnen maken van het stemrecht. Om die reden zijn alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een rolstoel en is tenminste één stemhokje aanwezig met een verlaagd schrijfblad. Voor inwoners met een visuele beperking is er 22 november een apart stembureau ingericht in het gemeentehuis. Hier is een stemmal aanwezig. De kandidatenlijsten worden voorgelezen en er zijn kandidatenlijsten in grootschrift en braille aanwezig.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie