Wethouder Mark van de Bunte (rechts) mocht mede de openingshandeling verrichten.
Wethouder Mark van de Bunte (rechts) mocht mede de openingshandeling verrichten. Wijnand Kooijmans

Nunspeet is als ommeland en smokkelbuur onderdeel van Julius fietsroute

2 oktober 2023 om 06:00 Algemeen

Wethouders Mark van de Bunte van Nunspeet en Wilco Mazier van Harderwijk hebben op de toekomstige ontvangstlocatie van de Veluwe aan de Boekhorstlaan in Harderwijk, de Julius fietsroute in gebruik genomen. Met als officiële naam ‘Van stadsbestuur tot smokkelbuur.’

Wijnand Kooijmans

De fietsroute komt voort uit de activiteiten rondom het Hanzejaar en is ontwikkeld door Visit Veluwe en Amazing. Omdat er al veel bordjes staat op de Veluwe voor fiets- en wandelroutes, is ervoor gekozen de nieuwe route alleen digitaal aan te bieden. De route vertelt op een speelse manier de geschiedenis van de Hanzesteden en het zogenoemde Ommeland waartoe Nunspeet behoort. De route heeft een lengte van 42 kilometer en voert onder meer door Hierden, Hulshorst, Nunspeet en een stukje Doornspijk.

De route start in Harderwijk, al kan onderweg wel op ieder willekeurig punt de route worden opgepakt. Nunspeet wil op termijn ook een startpunt vanaf het Veluwetransferium aan de Plesmanlaan. Wethouder Van de Bunte zegt dat op dit moment bewust is gekozen voor Harderwijk als startpunt. Dit gezien alle werkzaamheden rond het NS-station in Nunspeet waarna ook het Veluwetransferium nog een facelift krijgt in het kader van de ontvangstlocatie die hier ook komt.

De naam van de route is ontleend aan het leven van de vooraanstaande stadsbestuurder Julius Edelvoort van Schattenkerk. Naast bijvoorbeeld Elburg waren de ommelanden zoals Nunspeet van groot belang voor deze beide Hanzesteden. In Nunspeet werd zelfs een topontmoeting gehouden tussen de Gelderse Hanzesteden. Deze vond plaats in de toenmalige stadsherberg De Roskam, nu in gebruik als hotel-restaurant. 

Inzet was een onder meer een handelsdeal met Kampen, de aanpak van valse munters en het monopolie van Harderwijk om bier te mogen brouwen. Deelnemers waren raadsheren, marktmeesters, muntmeesters en mensen die de promotie voor de Hanzesteden verzorgden. Dorpelingen van de omliggende plaatsen mochten wel bier brouwen maar alleen voor eigen gebruik en niet voor de verkoop.

In de route zijn verhalen opgenomen maar ook uitdagingen zoals het beklimmen van de toren op het Transferium in Nunspeet en er kan hier een bezoek worden gebracht aan het Noord-Veluws Museum.  Bij een vete tussen Hanzesteden werd een oplossing gezocht tijdens een bijeenkomst in Nunspeet omdat dit dorp als neutraal grondgebied werd aangemerkt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie