Samenwerking voor ontwikkelingshulp.
Samenwerking voor ontwikkelingshulp. Monique Branse

Passie voor ontwikkelingshulp

6 april 2024 om 15:00 Maatschappelijk

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jongeren als ouderen en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met stichting Nunspeet en Ontwikkelingssamenwerking NEON.

Monique Branse

De gezamenlijke inspanningen van de stichtingen Barnabas, Charité, Constru Casa, GAiN, Mensenkinderen, Vrienden van Domari en Woord en Daad getuigen van een sterke gemeenschapszin en een gedeelde visie op het verbeteren van levens wereldwijd en op het gebied van ontwikkelingshulp.

Jan Boonen, voorzitter: “Dit initiatief voor samenwerking is al meer dan 35 jaar geleden ontstaan; wij zijn sinds december 2016 officieel een stichting. Het bundelen van krachten voor subsidieaanvragen en het onderhouden van contacten met de gemeente Nunspeet als één team getuigt van een doeltreffende aanpak. De regelmatige overleggen en het delen van ervaringen tussen de verschillende stichtingen dragen bij aan een versterking van hun gezamenlijke impact op het gebied van onder andere ontwikkelingshulp.”

Elk jaar staan twee stichtingen extra in de schijnwerpers. Dit jaar zijn dat stichting Constru Casa en stichting Charité, het thema is ‘Bouwen aan een beter leven’. Stichting Constru Casa is actief in Guatemala, waar ze huisjes bouwen om mensen een beter bestaan te bieden. Stichting Charité richt zich op het bouwen van een kleuterschool in West-Oekraïne. Deze projecten sluiten nauw aan bij de missie van de stichting en haar leden.”

Jaap Frens: “Wij benadrukken graag het belang van samenwerking bij het opstellen van het jaarlijkse projectplan en het selecteren van de twee stichtingen die extra aandacht krijgen. Dit plan wordt gezamenlijk gedragen en voorgelegd aan de gemeente Nunspeet. De stichting zelf neemt de verantwoordelijkheid voor het basisbedrag dat ze dat jaar willen inzamelen. De gemeente Nunspeet verdubbelt dit bedrag vanuit hun subsidiemogelijkheden, waardoor er elk jaar een substantiële bijdrage kan worden geleverd aan de geselecteerde projecten. Na afloop vindt er een evaluatie plaats met de gemeente Nunspeet om opbrengst en besteding van het geld te bespreken. Het initiatief toont de betrokkenheid van Nunspeetse gelieerde stichtingen en de gemeente Nunspeet bij het ondersteunen van waardevolle projecten.”

Hulp gevraagd bij collecte

Wie tijd beschikbaar heeft in de week van 9 tot en met 15 juni en NEON wil ondersteunen als wijkhoofd en/of collectant, is van harte uitgenodigd om zich aan te melden. Neem hiervoor per mail contact op met met Jaap Frens via jaapfrens@gmail.com Ook giften zijn altijd welkom.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Jan Boonen via j.boonen@gainhelpt.nu. Een vertegenwoordiger van Stichting Constru Casa kon helaas niet aanwezig zijn en ontbreekt op de groepsfoto.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie