Het gemeentehuis van Nunspeet.
Het gemeentehuis van Nunspeet. Barry Wensink

Te weinig regie ondernemersfonds

25 januari 2024 om 06:00 Politiek

Het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders is te passief geweest rond de invoering van een ondernemersfonds gemeente Nunspeet. De regie is uit handen gegeven aan de ingestelde werkgroep. Die kon hierdoor eigen afwegingen maken op bijvoorbeeld het gebied van de samenstelling van de werkgroep en het creëren van draagvlak.

Wijnand Kooijmans

Deze conclusie wordt getrokken door de onafhankelijk aangestelde onderzoeker Erik van Steden. Die geeft ook aan dat het college in de eindfase van het traject lijkt te hebben gekozen voor snelheid in plaats van zorgvuldigheid. Om het fonds in 2023 in te kunnen voeren, moest de raad in september 2022 een besluit nemen. Aangegeven wordt dat er het nodige is misgegaan bij de inventarisatie van het ondernemersfonds. Al vindt de onderzoeker enige nuancering nodig. Gedurende de periode voorafgaand aan de officiële start en de beginfase gooide corona roet in het weten. Dit bevorderde de afstemming en ontmoeting niet. 

Ook door de wisseling van de burgemeester en, als gevolg van de verkiezingen, wisseling van raadsleden en bestuurders hadden geen positief effect op het collectief geheugen. Deze gebeurtenissen hebben effect gehad op de continuïteit van bestuur, waaronder het niet nakomen van gemaakte afspraken.
De conclusie dat het college te passief is geweest, blijft volgens de onderzoeker overeind. Van Steden vindt dat het college als bevoegd orgaan van de gemeenteraad, een eigen inhoudelijk standpunt had moeten innemen over het advies van de werkgroep. Aangegeven wordt dat het college een passieve houding heeft ingenomen in het totale traject.
De onderzoeker vindt dat vooraf ook onvoldoende is afgesproken hoe draagvlak kon worden gecreëerd voor de instelling van het ondernemersfonds. Hierdoor is onduidelijk gebleven wat onder draagvlak moet worden verstaan. De mogelijkheid dit tussentijds bij te stellen, is niet benut.
Aanbevolen wordt bij grote projecten, zeker wanneer externe partijen zijn betrokken, te werken met een startdocument waarin de kaders zijn opgenomen. Hierin moeten in ieder geval het doel en de verwachtingen en de rollen en verantwoordelijkheid worden vastgelegd. Afspraken moeten schriftelijk vast worden gelegd.

Kritiek is er ook op de handelwijze van leden van de gemeenteraad. Met name het inmiddels vertrokken raadslid Marc Konings (Gemeentebelang) liet al voor de besluitvorming in de raad weten dat zijn fractie de instelling van het ondernemersfonds niet zou steunen.
De raad wordt geadviseerd geen standpunten in te nemen voor de beeldvormende fase is afgerond. Aangeraden wordt de functie/spelregels van het gezamenlijk fractieberaad te heroverwegen in relatie tot de beeldvormende fase in de raadscommissie.

Volgens van Steden waren er tijdens zijn documentenonderzoek mensen die twijfelden aan de integriteit van een aantal betrokkenen. Hoewel het niet tot zijn opdracht behoorde hier onderzoek naar te doen dan wel een oordeel over te vellen, geeft hij aan dat hij tijdens zijn onderzoek geen waarnemingen heeft gedaan die duiden op enige vorm van (schijn van) belangenverstrengeling.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie