Burgemeester Céline Blom bracht een bezoek aan het echtpaar
Burgemeester Céline Blom bracht een bezoek aan het echtpaar Kevin Siebelink

Platina huwelijk: Bart en Rina Van den Akker 70 jaar getrouwd

15 januari 2024 om 15:00 Algemeen

Zeventig jaar getrouwd waren ze afgelopen zaterdag: Bart en Rina van den Akker uit Nunspeet. Het bruidspaar heeft dit jubileum gevierd met familie en vrienden en op maandag 15 januari heeft burgemeester Blom persoonlijk haar gelukwensen overgebracht.

José Oosthoek

Het echtpaar woont inmiddels bijna veertien jaar in Nunspeet en gisteren kwam de derde burgemeester hen feliciteren. Ook toen zij 60 en 65 jaar getrouwd waren, kwamen de burgemeesters persoonlijk langs. Beiden zijn afkomstig uit dezelfde stad, waar ze elkaar ook hebben leren kennen.
“We zijn allebei geboren en getogen in Nijkerk”, vertelt Rina van den Akker. “We zagen elkaar daar voor het eerst op het voetbalveld. Later werd een zus van mijn man een vriendin van me en leerden we elkaar beter kennen.”

Bart van den Akker (91 jaar) heeft het grootste deel van zijn werkzame leven in de woninginrichting gewerkt. “Vanaf mijn dertiende”, vertelt hij. “Ik kwam van school en moest aan het werk. Eigenlijk wilde ik de zee op. Er lag een opleidingsschip in Amsterdam, daar wilde ik wel heen, maar dat mocht niet. We hadden een groot gezin en er moest gewerkt worden. We waren met zeventien kinderen, ik was de tiende. Zo ging dat vroeger.”
Zijn echtgenote komt uit een veel kleiner gezin, zij had één jongere zus.

Het jubilerende echtpaar heeft een aantal jaren in een seniorenwoning in Zeewolde gewoond en is bijna veertien jaar geleden verhuisd naar Nunspeet. “We hebben dat voorgesteld, zodat we sneller ter plaatse kunnen zijn als er hulp nodig is”, legt dochter Ria Siebelink uit. 

Echtpaar Van den Akker heeft zes kinderen gekregen, waarvan één is overleden. Er zijn zestien kleinkinderen en 21 achterkleinkinderen en nog twee onderweg.
Het platina bruidspaar woont nog steeds zelfstandig. “Twee keer per dag komt iemand van Icare om mij aan en uit te kleden en we hebben eens per week hulp in de huishouding”, aldus de 87-jarige Rina van den Akker. “Mijn man kookt en is graag in de tuin bezig. Hij maakt ook meubeltjes voor de achterkleinkinderen.”
Hij reageert: “Dat doe ik graag, een beetje in de schuur rommelen en klussen en als het straks weer mooi weer is, ben ik graag in de tuin bezig.

We hebben ook gereisd, verschillende keren naar Gambia waar onze dochter en schoonzoon in een ziekenhuis hielpen. Vier jaar geleden zijn we voor het laatst geweest.” 

Op de vraag wat het geheim is van een goed huwelijk, zegt Rina van den Akker: “Het is geven en nemen zeggen ze wel eens, dat is zo. En actief blijven.”
“Elkaar de ruimte geven”, beaamt Bart van den Akker. “En elkaar helpen als dat nodig is.”

 Bart en Rina van den Akker. Foto: José Oosthoek.
 Het bruidspaar op 13 januari 1954.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie