Tony ten Veen in haar repetitieruimte, The Barn.
Tony ten Veen in haar repetitieruimte, The Barn. Nan van Leeuwen

Een cabareteske blik op de politiek

zondag 1 oktober 2023 13:30 tot 15:00

Kantelmoment is de titel van de nieuwe cabaretvoorstelling die Tony ten Veen uit Hulshorst in Podium De Ontmoeting gaat verzorgen. Hoofdpersoon Jopie Hak beleeft zo’n kantelmoment tijdens een avondje borrelen met haar vriendinnen. “Ver van jezelf weggedreven. Is dit alles, zou er er niet meer zijn? Wat maak ik nou van mijn leven?”, klinkt het in een van de liedjes. Haar besluit om de politiek in te gaan zet een reeks onvermoede gebeurtenissen in gang, die tot een desastreuze ontknoping dreigen te leiden. 

Als kleuter pingelde Tony al op de piano van haar ouders. De passie voor cabaret ontstond tijdens haar studie aan de kweekschool (de huidige pabo) in Den Haag. Door een universitaire studie klinische pedagogiek en een intensieve baan in de schoolbegeleiding kwamen cabaret en pianospel op een lager pitje te staan, maar toen ze in een rustiger vaarwater kwam begon het weer te kriebelen.

Toen ze zes jaar geleden met haar partner Nan neerstreek in Hulshorst, liet ze een schuur verbouwen tot een studio die tevens kan dienen als kleine concertruimte: The Barn. Daar kan ze in alle rust sleutelen aan haar teksten en liedjes.

Tony’s voorstellingen willen een verhaal vertellen in een afwisseling van liedjes en sketches. Soms gevoelig, soms hilarisch, maar altijd wel met een diepere ondertoon. Gevraagd naar haar belangrijkste thema, zegt ze: “Jopie en haar vriendinnen kiezen voor een weg die dwaas genoemd kan worden. Ze gaan niet mee in het harde, schreeuwerige politieke spel, ze kiezen voor de weg van de zachte krachten. Ze zijn argeloos en daarmee kwetsbaar; dat willen ze ook zijn. Niet anderen overrulen met het eigen vermeende gelijk, niet alleen opkomen voor het eigen belang. Luisteren. Er zíjn voor elkaar. Dit zit eigenlijk wel in elke voorstelling. Dat klinkt zwaar, maar ik lardeer het altijd met de nodige humor.”

Tot nu toe verzorgde Tony zelf het pianospel in haar voorstellingen, maar In Kantelmoment laat ze zich begeleiden door haar pianodocent, George Wink  “Dan kan ik me beter concentreren op het spel en de liedjes, maar ook: George is zo’n fantastische musicus. Ik heb dan wel de liedjes gemaakt, maar zoals hij ze uitbouwt, dat zou ik nooit kunnen.”

De entree is gratis. Vrijwillige giften zijn bestemd voor het Kinderfonds Mamas, een fonds dat Zuid-Afrikaanse vrouwen ondersteunt die zich ontfermen over kinderen die in extreme armoede leven. Een doel dat geheel in lijn is met de inhoud van de voorstelling.

De voorstelling vindt plaats op zondag 1 oktober, aanvang 13.30 uur, in De Ontmoeting, Arthur Briëtstraat 38.

Locatie