De dorpsapotheek gaat sluiten per 2 februari.
De dorpsapotheek gaat sluiten per 2 februari. Wijnand Kooijmans

Dorpsapotheek sluit de deuren, overige drie blijven open

6 januari 2024 om 06:00 Achtergrond

Wijnand Kooijmans

De dorpsapotheek in Nunspeet wordt met ingang van 2 februari gesloten. Dit is de uitkomst van de gesprekken over de toekomst van de farmaceutische dienstverlening binnen het cluster van de Nunspeetse apotheken en de Elspeetse apotheek.

Volgens apotheker Diederik Gombert is men er van overtuigd dat de apotheek het beste tot zijn recht komt als wordt geïnvesteerd in zorgverlening en voorlichting, gecombineerd met de levering van het geneesmiddel. De apotheek moet worden gezien als de lokale geneesmiddelenspecialist. Dat maakt dat de apotheek van de toekomst ideaal gezien dicht bij de patiënt is én in een gezondheidscentrum waar de lijnen met de andere zorgverleners kort zijn.

De verwachting is dat, net als in de rest van de gezondheidszorg, de hoeveelheid werk toeneemt en het budget van de overheid, dan wel van de zorgverzekeraar gelijk blijft. Dat maakt dat moest worden gekeken waar het slimmer, dan wel efficiënter kan. Deze ambities, gecombineerd met de noodzaak om op de kosten te letten, zorgt ervoor dat besloten is het werk binnen Nunspeet niet meer vanuit vier,  maar vanuit drie locaties te gaan doen. Op die manier kan, zo geeft Gombert aan, de patiënten de best passende farmaceutische dienstverlening worden aangeboden.

Indien de medicatie bezorgd wordt bij mensen, vindt geen wijziging van de huidige dienstverlening plaats. Wie een baxterrol ontvangt, kan deze op dezelfde dag als men gewend was ophalen in apotheek servicepunt Zorgplein De Enk. Indien deze bezorgd wordt, gaat dit gebeuren door apotheek Oosteinde. De derde apotheek die geopend blijft, is De Eecken.

Voor mensen die hun medicatie altijd ophaalden in de dorpsapotheek geldt dat op basis van hun postcode kan worden gezien waar zij hun medicatie vanaf 3 februari moeten afhalen. De patiënten hebben daarover persoonlijk bericht ontvangen van hun huisarts of andere zorgverlener.

Met de sluiting van de dorpsapotheek vervalt de zaterdagopenstelling tussen 9.00 uur en 14.00 uur. Gebruik kan worden gemaakt van de geneesmiddelenautomaat die staat bij apotheek Oosteinde. Indien geneesmiddelen moeten worden besteld, is men in het uiterste geval aangewezen op de apotheek die is ondergebracht bij ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. De openingstijden van De Enk aan het Stationsplein worden aangepast. Nu kan men hier alleen ‘s ochtends terecht, vanaf 3 februari is deze apotheek ook ‘s middags geopend.

Samenwerkende apotheken willen dienstverlening op gewenst hoog peil houden

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie