Martin van der Zwan (links) en Kees van den Bosch zitten boordevol plannen. Foto: Dick van der Veen
Martin van der Zwan (links) en Kees van den Bosch zitten boordevol plannen. Foto: Dick van der Veen

Kulturhus in Elspeet staat als een (t)huis

23 januari 2024 om 06:02 Achtergrond

Het is opmerkelijk hoe het bestuur van de stichting Dorpshuis Elspeet er in korte tijd in is geslaagd om het Kulturhus als een thuis voor alle inwoners te maken. De agenda die twee jaar geleden nog vrijwel leeg was, is nu redelijk vol met inbegrip van grotere evenementen als concerten en het Oranjefeest. Elspeet heeft het dorpshart omarmd. 

Dick van der Veen

We praten er over met voorzitter Kees van den Bosch, de man van het eerste uur, en zijn collega bestuurder Martin van der Zwan.
Opmerkelijk is dat ze niet teveel aandacht willen geven aan wat er nu staat, maar de nadruk leggen op wat er allemaal nog kan met een focus op de verbouwing van het gedateerde pand, de realisering van een vast podium, opslagruimte enzovoort.
“De grote zaal De Brink maakt veel energiekosten. Die ruimte moet opgesplitst worden waardoor bij het gebruik van een helft de kosten een stuk lager uitpakken. We hebben een architect opdracht gegeven om na te gaan wat mogelijk is. Bij het indienen van een aanvraag om bijdragen/subsidies moet je nu eenmaal een kostenplaatje bijvoegen”, zeggen beide bestuurders als uit één mond.

Even nog de voorgeschiedenis: “De gemeente Nunspeet heeft een warm hart voor een voorziening als deze. Niettemin moesten er veel klippen omzeild worden en kwam er in de persoon van oud-burgemeester Frans de Lange van Elburg een begripvolle mediator aan te pas. Er is een uitstekende samenwerking ontstaan met buurman Oranjehof. 

We participeren in het wijkontmoetingscentrum, er vinden maandelijks warme lunches plaats waarvoor veel belangstelling bestaat.”

Er is dus veel  meer reuring

“Het meubilair is vervangen met een essentiële inbreng van het Oranjefonds. Naast de Bibliotheek, het Elspeets Fanfare Korps en de Buitenschoolse Opvang zijn er diverse grote en kleine huurders bijgekomen. Het is nog onvoldoende bekend dat we ook over kleinere ruimten beschikken. In fel contrast met vroeger gaan we nu voor maatwerk. 

De huur was in de oude situatie voor veel verenigingen te hoog, daardoor was er minder reuring met als dreiging het verdwijnen van het fenomeen als geheel.”

Is er toch nog iets waar de schoen nu wringt?

“Er is dringend behoefte aan een penningmeester en een algemeen bestuurslid voor secretariële werkzaamheden. Over vrijwilligers hebben we niet te klagen, maar daarvan heb je natuurlijk nooit teveel.”
Van den Bosch doet nu de boekhouding er bij. “Het lijkt soms een beetje op werken, vooral als er een hele dag mee gemoeid is. Martin en ik zijn beide behept met het ondernemerschap, we weten elkaar snel te vinden.
En laten we vooral niet vergeten om de geweldige inbreng van onze beheerder Heidi van de Ridder te noemen, die veel meer uren draait dan waarvoor ze betaald wordt. Een gastvrouw pur sang.”

De bestuurders bruisen van ideeën. Ze spelen met de gedachte lokale kunstenaars een podium te bieden, wijzen op exposities van de schilderclub en geven graag mogelijkheden aan kleinere ondernemers om zich te presenteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie