Gert Kroon, Frank Bouw, Gerco Dekker en Wilfried Bouwman.
Gert Kroon, Frank Bouw, Gerco Dekker en Wilfried Bouwman. Johanna Sijbel

Etherpiraten gaan legaal en modern met Veluwse Piraten Stream

29 februari 2024 om 14:35 Achtergrond

Bijna allemaal hadden ze vroeger een geheime zender, maar tegenwoordig betalen ze braaf de wettelijk verplichte kosten: de etherpiraten van de Veluwse Piraten Stream.

Johanna Sijbel

Gerco Dekker, die streamt onder de naam Radio Monza, erfde zijn enthousiasme voor etherpiraterij van zijn vader: “We hadden een kruipruimte onder ons huis. Mijn vader groef die uit tot een volwaardige kelder en bouwde daar zijn studio. Binnenkomen ging via het kruipluik. Alles ging toen nog stiekem.” Anderen leerden geheime zenders via hun neef of oom kennen: “Ik weet nog goed dat ik voor het eerst naar binnen mocht in de studio”, vertelt Gert Kroon, die zich op de radio De Telstar noemt. “Het voelde als een mijlpaal toen ik naar binnen mocht. Ik was meteen verkocht.” 

Hoewel de legale stream veel voordelen biedt, missen de mannen nog wel eens de charme van de geheime zender. “De spanning is eraf”, beweert Wilfried Bouwman, ofwel Nunspeets Piraten team. “Vroeger had ik een mast van 35 meter hoog in de tuin staan. Toen buren klaagden dat hun televisie daardoor stoorde, heb ik ze kabeltelevisie cadeau gegeven. Alles om te blijven zenden. Er zijn nog wel mensen die nog steeds illegaal zenden of streamen, maar daar gaat bakken met geld in zitten. En een hoop moeite. Het Agentschap Telecom (sinds 2023: Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) is erg fel geworden op piraten. Wij hebben als Veluwse piraten besloten ons geld liever te steken in leuke plaatjes, goede apparatuur en de verplichte BumaStemra rechten. Soms draai ik nog wel een plaatje op de oude manier, voor de nostalgie. Maar digitaal draaien is meer relaxed. Ik hoef niet meer op te letten wanneer het nummer is afgelopen om op tijd een ander plaatje op te zetten. Nu zet ik een lijst klaar en kan ik ondertussen ook even weglopen.” 

Veluwse Piraten Stream is om belastingtechnische redenen ondergebracht onder Wilfrieds bedrijf. “Maar”, lacht hij, “we verdienen er niks aan. We hebben wat sponsors die onze maandelijkse bijdrage aan de BumaStemra verlagen, maar verder is het een hobby en dat kost gewoon geld.” Toen Wilfried en Gerco met het idee kwamen om de Veluwse Piraten Stream op te starten, hadden een aantal Veluwse piraten al geen studio meer. Maar inmiddels zijn hun studio’s -weliswaar gemoderniseerd- weer in ere hersteld. De mannen draaien wekelijks volgens een vast schema op www.veluwsepiratenstream.nl. 

“Piratenmuziek is een apart muziekgenre”, legt Gert uit. “Veel muziek uit de jaren ‘70 en ‘80, maar er komen nog steeds nieuwe nummers bij, bijvoorbeeld van Marco Schuitemaker en bandjes die het bij de commerciële zenders niet maken.” Wilfried vervolgt: “Een voordeel van het zenden op de ether was dat mensen de zender soms per toeval tegen kwamen bij het draaien aan de knoppen van de radio. Nu moeten ze zelf op zoek naar onze app (te downloaden in de App- en Play Store) of site. Wanneer ze die gevonden hebben, kunnen ze echter wel op elk moment en op elke plek luisteren. Het leukste is het wanneer we berichten krijgen van luisteraars die op dat moment bijvoorbeeld op het Spaanse strand liggen. Vroeger mochten we al blij zijn als onze zender tot in Zwolle kwam. Op de stream is altijd piratenmuziek te horen en via de Whatsapp-knop in de app en op de site kunnen luisteraars plaatjes aanvragen. We hopen dat we wat meer bekendheid krijgen waardoor dat meer gebeurt. “

Piraten genieten van digitale tijdperk, maar missen de spanning

 Soms draait Wilfried nog een klassieke elpee.
 Wilfrieds oude transmitter heeft nog steeds een plekje in de studio.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie