Molen de Duif is te vinden in Nunspeet.
Molen de Duif is te vinden in Nunspeet. Monique Branse

Oude ambacht bij Molen de Duif in Nunspeet

Achtergrond

NUNSPEET Klompen en molens zijn niet weg te denken uit het Nederlands erfgoed. De gemeente Nunspeet kent drie molens, in Elspeet Molen de Hoop, in Hulshorst Molen de Maagd en in Nunspeet Molen de Duif.

(Oude) ambachten staan tegenwoordig onder druk doordat er veel vakmensen en vrijwilligers met pensioen gaan. Hoe zorg je ervoor dat deze ambacht niet verloren gaat? Wat doet een vrijwillige molenaar? Nunspeet Huis aan Huis sprak Klaas Pul van Molen de Duif in Nunspeet. Klaas Pul is circa tien jaar betrokken bij Stichting Vrienden van Molen de Duif en zes jaar vrijwillig molenaar.

Pul: ,,De Molen draait door de inzet van vrijwilligers en er is behoefte aan uitbreiding. We hebben plaats voor vier nieuwe collega’s, enthousiastelingen met liefde voor ambacht en (oude) technieken. In deze tijd van gehaast leven is een dagje molen een waar uitje en ontzettend genieten. De raderen, het verhaal van zaaien tot brood of cake op tafel. Werken met techniek is geweldig, in elk seizoen. Maar hoogtevrees is niet handig.”

,,Gelukkig is er wat de ambachten betreft ook een kleine ‘verandering’. Er zijn steeds meer lokale en regionale bierbrouwers en de traditionele barbier zie je in het centrum van Nunspeet terugkomen. Gelukkig weten ook steeds meer consumenten de landwinkel te vinden met onze eigenhandig gemalen meel en (h)eerlijke ambachtelijke producten. En onze molen draait op wind, dus ook een milieuvriendelijke productiewijze. Fantastisch om hieraan bij te mogen dragen.”


   Klaas Pul vindt het fantastisch om bij te mogen dragen aan de molen.

Oude ambachten zoals molenaarschap versterken de identiteit van de plaats en geven een boost aan toerisme. Molen de Duif organiseert jaarlijks evenementen maar merkt dat na corona er toch een flink aantal ambachten verloren zijn gegaan of zijn gestopt. Dit vooral onder de standhouders die kleur en geur geven aan bijvoorbeeld de markten en events. Een mix van generaties is nodig om het authentieke product en het (vrijwillige) molenaarschap te laten bestaan.

De molen is nu nog vol in renovatie. Er is al veel gerepareerd en/of vervangen. Nu zijn de werkzaamheden gericht op de kop van de molen. Er zijn nog flink wat klussen af te maken. Het doel is rond de bouwvak de wieken weer in volle glorie te laten draaien. ,,We kunnen niet wachten, prachtig mooi gezicht als alles weer werkt”, aldus Klaas Pul.

,,Het zou fijn zijn dan met een nieuwe groep vrijwilligers te kunnen starten. Interesse en beschikbaarheid is het belangrijkste. Niets moet. Tijd kun je zelf invullen. Je bent welkom in een fijn team van vrijwillige molenaars.”

 De zomer zit vol activiteiten. Zo is er op 30 juli een kofferbakverkoop en op 3 september de pompoenenmarkt. Op de website zijn alle evenementen terug te vinden. Ga naar: molendeduif.nl.

VRIJWILLIGERS Enthousiast jongeren of oudere jongeren die geïnteresseerd zijn om als vrijwillig molenaar aan de slag te gaan kunnen contact opnemen met Stichting Vrienden van Molen de Duif via: vrienden@molendeduif.nl. Met enige regelmaat verschijnt er ook Molennieuws met nieuws van molen de Duif. Abonneren kan via de website. 

Monique Branse

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00