Hennie Knol
Hennie Knol Monique Branse

Verschilmakers: Een luisterend oor en aanwezigheid

22 februari 2023 om 14:25 Achtergrond

Verschilmakers. Mensen met een tomeloze inzet die het verschil maken in de gemeente Nunspeet. En dat wordt zeer op prijs gesteld en gewaardeerd. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met de grote verscheidenheid aan mensen, hun activiteiten en hun betrokkenheid en passie. Dit keer het verhaal van Hennie Knol, vrijwilliger Terminale Thuiszorg – Het Venster.

Monique Branse

Thuis sterven, in de vertrouwde omgeving, is de wens van veel mensen. Vaak is die wens in te willigen, dankzij de hulp van mantelzorgers (familie, buren, vrienden). Maar soms wordt het de mantelzorgers te zwaar en is Het Venster beschikbaar om te helpen. 

Door de inzet van vrijwillige medewerkers, kan de mantelzorg worden ondersteund. Daardoor houdt de mantelzorger de hulpverlening langer vol of kan hij/zij de energie besteden aan de directe omgang met de stervende.
Samen met de huisarts en eventueel een thuiszorgorganisatie, wordt het op deze manier mogelijk gemaakt dat mensen de laatste levensfase thuis kunnen doorbrengen.
De vrijwillige medewerkers kunnen zowel overdag als ’s nachts worden ingezet. Duur en tijdstip van de inzet worden in overleg met de betrokkenen vastgesteld.

Hennie: “Zeven jaar geleden ben ik in contact gekomen met Vrijwillige Terminale Thuiszorg. Wij zorgden als familie voor mijn schoonmoeder in haar laatste dagen. We deden het met liefde, maar je weet nooit hoe lang het gaat duren. Toen werden we geattendeerd op de Vrijwillige Terminale Thuiszorg van Het Venster, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt voor een aantal nachten. Bij het evaluatiegesprek vroeg de coördinator mij of het misschien ook iets voor mij zou kunnen zijn om hieraan mee te doen. Ik vond het eerst wel spannend, maar ik werd goed voorbereid en ingewerkt.”

De nachtvrijwilligers draaien een dienst van 23 uur tot 07.00 uur. “Waken kan vermoeiend zijn, maar soms kun je zelf ook wel een poosje slapen. Ik neem altijd een kussen en een dekentje mee en vind dan, als het kan, wel een plekje op een bank of stoel. Onze taak is geruststellen, een luisterend oor bieden of enige ondersteuning.”

Wat betekent vrijwilligerswerk voor Hennie? “Het is heel bijzonder om mensen in de laatste levensfase en hun naasten bij te mogen staan. Soms is het aangrijpend en als je dan wat ‘Licht’ mag brengen, kan dat veel betekenen zowel voor de ander als ook voor mijzelf.  Het is begrijpelijk, dat het moeilijk is, de zorg voor je naaste uit handen te geven. Toch is men ons altijd zeer dankbaar en daar doe ik het voor!”

Wil je meer weten over Vrijwillige Terminale Thuiszorg - Het Venster? Neem dan een kijkje op de website https://www.hetvenster-nunspeet.nl/vrijwillige-terminale-thuiszorg/. Telefonisch: 0341-257242. Mailen: g.vanengelen@hetvenster-nunspeet.nl. Vraag deze zorg aan door te bellen naar 06 10 21 23 59 (voor Elspeet, Hulshorst, Nunspeet en Vierhouten).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie