Hester helpt inwoners in Elspeet met taalproblemen
Hester helpt inwoners in Elspeet met taalproblemen

Bieb in het Dorpshuis Elspeet slaat vleugels uit

2 april 2023 om 07:59 Achtergrond

Het Dorpshuis in Elspeet bruist en de Bibliotheek levert daaraan een wezenlijke bijdrage. Ze vervult de wens van de gemeente om het dorp een volwaardige vestiging te geven. Om dat mogelijk te maken, zijn de openingstijden aanmerkelijk verruimd.

Dick van der Veen

Het Taalhuis Nunspeet heeft de vleugels naar Elspeet uitgespreid, vanaf deze week geldt dat ook voor het Financieel Trefpunt en sinds januari worden goede ervaringen opgedaan met Boekjes en Babbels voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

We spreken er over met Danielle Colen, Community Librarian en Hester Slegtenhorst, specialist taalvaardigheden binnen de bibliotheek Nunspeet.  De bibliotheek is nu toegankelijk op maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.30 uur.  Op maandag, woensdag en vrijdag van 14.00-16.30 uur, plus op donderdag van 17.30-20.00 uur is er een medewerker aanwezig; op de andere momenten kunnen inwoners zelf boeken uitzoeken en inleveren.

Hester is elke woensdag van 14.00-16.00 uur in Elspeet om mensen te helpen die minder taalvaardig zijn. Ze zit dan aan de grote tafel in de ontvangsthal om volwassenen (vanaf 18 jaar) met hun vragen te helpen.  Dat geldt zowel de inwoners waarvoor  het Nederlands de tweede taal is als voor mensen die Nederlands als moedertaal kennen, maar problemen ondervinden met bijvoorbeeld ‘lastige’ brieven, problemen met digitale verbinding ziekenhuis of als wens hebben Nederlands beter te beheersen voor bijvoorbeeld een vervolgstudie. Aanmelden voor het spreekuur is niet verplicht. 

Verder speelt het project Boekjes en Babbels. Dat geldt de allerkleinsten (tot 4 jaar) en hun (groot)ouders. Een maandelijks gratis voorlees-speel-muziek-uurtje. De belangstelling ervoor is groot: de laatste keer 12 ouders en 16 kinderen. De volgende zijn gepland op de woensdagen 19 april, 17 mei en 21 juni. Tijd: 09.45-11.15 uur. 

Hester heeft ook de coördinatie over de voorleesexpres In Nunspeet en Elspeet. Het gaat er om kinderen en hun ouders verder te helpen met taalvaardigheden Er wordt 20 weken bij het gezin voorgelezen door een vaste vrijwilliger.

Binnenkort is de officiële opening van het Financieel Trefpunt bij de Bibliotheek in  het Dorpshuis van  Elspeet. De gemeente Nunspeet nam er het initiatief voor; de Bibliotheek faciliteert.  Het Trefpunt functioneert elke eerste  maandag van de maand van 15.00-16.30 uur. Mensen kunnen er onder andere terecht voor het invullen van (ingewikkelde) formulieren, aanvragen, toeslagen, kwijtschelding, vragen over schulden enzovoort. 

Er is altijd een gastheer/vrouw aanwezig plus een vrijwilliger, een Sociaal Raadsvrouw van Stimenz, of een Juridisch dienstverlener van Mee Veluwe. Wanneer het om gecompliceerde zaken gaat volgen afspraken met de hulpverlenende instantie die daarvoor staat.  Stimenz coördineert. Behalve de al genoemde instanties zijn Het Venster, Humanitas en SWN Nunspeet bij het project betrokken. 

Zie voor aanvullende informatie www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie