Jenny de Zwaan (links) en Kees Griffioen weten veel van de geschiedenis
Jenny de Zwaan (links) en Kees Griffioen weten veel van de geschiedenis Wijnand Kooijmans

Uitgesteld feestje Ponyclub De Bosrakkers en Ruiterclub Hulshorst in manege

18 maart 2023 om 07:49 Activiteiten

Ponyclub De Bosrakkers en de landelijke Ruiterclub Hulshorst vieren zaterdag 25 maart het 40-jarig bestaan. Het gaat eigenlijk om een uitgesteld feestje, de officiële datum was al in 2020 maar kon toen geen doorgang vinden omdat Nederland midden in de corona pandemie zat.

Wijnand Kooijmans

Jenny de Zwaan en Kees Griffioen zijn inmiddels beiden oud-bestuursleden. De eerste als penningmeester, de tweede als voorzitter. Maar kennen de geschiedenis beter dan hun opvolgers. De vereniging werd opgericht in oktober 1980. In eerste instantie als ponyclub. Gebruik werd gemaakt van het terrein van de familie Scheer aan Onder de Bos in Hulshorst. Een paar jaar later werd overgegaan naar een terrein aan de Zandhuisweg, ongeveer op de plek waar nu Kindcentrum Prinses Beatrix is gevestigd.

Dat was ook het moment dat de paardenclub het levenslicht zag. Willy Vis-Hop is het enige lid dat vanaf de oprichting in 1980 lid is. Op het moment dat werd verhuisd naar de Zandhuisweg was voor haar het moment de pony in te wisselen voor een paard. Dat was in 1985.

Geleidelijk aan groeide het plan voor een eigen manege. Dat werd De Bullen Enk. Voor de naamgeving alom bekend als ‘tante Griet’ bij veel inwoners van Hulshorst. Het terrein aan de Brandsweg waar de manege verrees had De Bullen Enk als naam.

De plannen namen zes jaar in beslag. Dat had onder meer te maken met het moeten doorlopen van het vergunningstraject maar ook door het simpele feit dat alle werkzaamheden werden uitgevoerd door vrijwilligers. In eerste instantie werd een bak van 84 meter gerealiseerd, later werd daaraan nog zestien meter toegevoegd. Dat heeft als voordeel dat zowel buiten als binnen kan worden losgereden.

De bodem van zowel de binnen als de buitenbak is een zogenoemde Agterberg bodem. Dat heeft als voordeel dat er onder alle weersomstandigheden kan worden gereden. Bij goed onderhoud is nattigheid geen probleem maar de bodem wordt ook niet mul. De buitenbak heeft een afmeting van 80 bij 32 meter.

De vereniging kent vooral recreatieve leden, al zijn er wel enkele wedstrijdrijders. “Binnen onze vereniging heerst een gemoedelijke sfeer en dat is ook onze kracht. Daardoor maken we ons ook geen zorgen voor de toekomst. Al zouden we vooral graag veel nieuwe leden bij de ponyclub zien aangemeld worden. We snappen dat dit een probleem is. Vorig ging je met veel mensen naar een wedstrijd en dat is nu anders. Je weet tot op de minuut wanneer je moet rijden. Bovendien hebben veel mensen bij hun huis geen ruimte om een pony te stallen of geen tijd hun kinderen te begeleiden. Dat maakt dat wij vooral op dit gebied versterking kunnen gebruiken.”

De vereniging telt zo’n vijftig leden. Onder hen veel mensen die lessen volgen in het western rijden. Dat wordt nergens in de omgeving beoefend. Hiernaast huurt de men vereniging Noord Veluwe de manege.

Het feestje bestaat 25 maart uit onder meer een hengstenshow, dressuur en menactiviteiten. Ter afsluiting is er live muziek en een lokale dj. Iedereen is welkom vanaf zeven uur ‘s avonds. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie