Vorig jaar was de op afstand bestuurde minivrachtwagen een trekpleister. Hij rijdt nu weer.
Vorig jaar was de op afstand bestuurde minivrachtwagen een trekpleister. Hij rijdt nu weer. Dick Baas

Boerenlanddag bij Molen De Duif: vertier voor jong en oud

25 september 2023 om 16:30 Activiteiten

Het wordt zaterdag 7 oktober weer druk bij molen De Duif aan de Molenweg in Nunspeet. Voor de twaalfde keer wordt de Boerenlanddag gehouden. Het is een evenement waar tussen 09.00 en 16.00 uur voor jong en oud veel te beleven is. En de opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de molen.

Vorig jaar waren er rond de 4.000 bezoekers. De dag wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van Molen De Duif. Voorzitter Klaas Pul hoopt dat er nu ook weer veel bezoekers komen. De molen is gerestaureerd en Klaas Pul geeft aan dat daarmee de bodem van het onderhoudsfonds wel in zicht is. De stichting is in 2007 opgericht en zorgt ervoor dat de molen perfect wordt onderhouden, de wieken kunnen draaien en er gemalen kan worden. Op de Boerenlanddag zijn de molenaars aanwezig en zorgen ze er voor dat de molen in bedrijf is. Als er tenminste voldoende wind is! Er zijn drie molenaars, twee assistent-molenaars en een junior assistent-molenaar. 

Het spandoek bij de molen met een oproep voor vrijwilligers heeft gewerkt. Klaas Pul is bij met alle vrijwilligers.

Wat is er te doen?

Er zijn zo’n 100 kramen. Het juiste aantal weet Klaas Pul nog niet. Dat merkt hij pas op de dag zelf. Er is ook muziek, draaiorgel ‘De Veluwenaar’ is de hele dag aanwezig. Er zijn meerdere optredens van het Shantykoor Vale Auwen uit Vierhouten en het Zeemanskoor Kop van ‘t Ende uit Elburg.

Een kleine zestig oldtimer tractoren zijn van dichtbij te bekijken. Rond 12.30 uur zullen zij stapvoets over het terrein rijden en vervolgens een route door Nunspeet gaan rijden. Daarna zijn ze weer naast de molen te bewonderen.

De Stichting Vrienden van Molen De Duif heeft dit jaar extra veel georganiseerd voor de kinderen. Ze kunnen rondrijden in een op afstand bestuurde minivrachtwagen. Ze kunnen schapen aaien, koetjes knuffelen, houten tolletjes draaien, de pottenbakker helpen, wolvilten, schminken en een eigen schilderij maken. Uiteraard is ook een springkussen aanwezig.


Oliebollen

De stichting verzorgt ook weer de catering. Genieten van een kop koffie, een biertje, een broodje hamburger of een broodje bal. En trouwe bezoekers weten het: er worden de hele dag oliebollen gebakken.

Van de bezoekers wordt bij de ingang een bijdrage gevraagd van 2,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. De gehele opbrengst komt ten goede aan het onderhoudsfonds van Molen De Duif.

Alle informatie over de Boerenlanddag is te vinden op de website van de stichting, www.molendeduif.nl.


Wat weetjes over de molen

Molen De Duif dateert uit 1886. De vorige molen was door blikseminslag afgebrand. De herbouw werd acht dagen later aanbesteed. De firma Ten Sijthof uit Leiden klaarde de klus in zes weken. Het is 8-kante beltmolen met de functie korenmolen. De molen is in 1963, 1982 en in 2022 gerestaureerd.

En de Landwinkel bij de molen ‘loopt als een trein’. Dus even binnenlopen.

Dick Baas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie