Afbeelding
Dick Baas

Column Politiek: Troje

28 maart 2024 om 15:00 Column

Ooit een presentatie meegemaakt waar u na een tel al gillend weg wilde rennen? Zo’n verkooppraatje over een wonderproduct waarvan u weet dat het gebakken lucht is? Op straat of aan de deur is dat een stuk makkelijker; u loopt door of doet de deur dicht. Onlangs overkwam het me echter in de Nunspeetse raadzaal.

Twee dames vereerden ons met een bezoek vanuit de grote stad. Ze waren na de vegetarische lunch in  hun hoofdkantoor in Amsterdam- Zuid met de elektrische auto ‘de provincie’ in gereden om ons te komen vertellen over hun topconcept: het Regionaal Energie Loket. Het ‘REL’, waar we als gemeente nu een jaar aan verbonden zijn.

Stukje voorgeschiedenis: Veluwe Duurzaam was eerst de duurzaamheidspartner van de gemeente Nunspeet, en wat voor één! Uit én voor de regio, met vakbekwame vrijwilligers en professionals en een netwerk van lokale ondernemers. Iedereen tevreden, totdat Veluwe Duurzaam tijdens een Europese aanbesteding de markt werd uitgeduwd. De gezamenlijke colleges van de Noord-Veluwe prefereerden namelijk goedkoop boven kwaliteit. Zo werd Nunspeet in maart 2023 opgezadeld met, mijn inziens, een paard van Troje. Wellicht qua uiterlijk een ‘blij in de wei’-paard, maar hol van binnen.

Terug naar de presentatie. Het kwam er op neer dat het REL afgelopen jaar nauwelijks iets heeft uitgevoerd. Amper contact met inwoners, geen tuincoach of energiegesprek te bekennen en voor initiatieven specifiek voor/in onze gemeente is geen ruimte, tenzij we er extra voor betalen. Het enige aangevoerde wapenfeit was dat de website druk bezocht werd. Zonder resultaat weliswaar. Ik vroeg me hardop af hoe de dames dachten over het feit dat ze nog geen kwart presteerden van wat Veluwe Duurzaam presteerde in een zelfde tijdsbestek. “Die cijfers gaan we ook nooit halen”, aldus één van de dames.

Voor PvdA/GroenLinks wordt het tijd dat we dit paard van Troje terug naar de Amsterdamse Zuidas dirigeren, we met hangende pootjes en welgemeende nederigheid weer aankloppen bij Veluwe Duurzaam en daar tot in lengte van dagen aan verbonden blijven. Mochten ze ons nog willen!

Sander Kouwenberg

fractievoorzitter PvdA/GroenLinks

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie