Afbeelding

Column Arnold Bergmans: De tol van motorpassie

25 april 2024 om 12:05 Column

Op een stralende zondagmiddag vond ik mezelf op een terras in het schilderachtige Vierhouten, omgeven door een kakofonie van geluiden en bewegingen die typerend zijn voor een zonnige weekenddag. Te midden van het spektakel van motorfietsen, oude auto’s, en fietsers van allerlei soorten, werd ik geconfronteerd met een realiteit die zowel fascinerend als verontrustend was.

De aanblik van de motorrijders, met hun machines die brulden als beesten, bracht me onmiddellijk terug naar de ontwikkeling van deze iconische voertuigen. Maar temidden van de bewondering voor technologische vooruitgang en de adrenaline die deze machines opwekken, kon ik niet voorbijgaan aan de duistere schaduw die over de motorwereld hangt: de hoge prijs die soms wordt betaald.

Naarmate de populariteit van motorfietsen groeit, zo ook de prijskaartjes die eraan hangen. Voor velen betekent de aankoop van een motor niet alleen een financiële investering, maar ook een keuze die de grenzen van passie en realiteit aftast. De prijzen van zelfs de meest bescheiden motorfietsen kunnen de droom van vrijheid en avontuur buiten bereik plaatsen voor diegenen die het het meest verlangen.

Maar naast de financiële kosten zijn er ook de menselijke kosten die soms over het hoofd worden gezien. De open weg biedt niet alleen vrijheid, maar brengt ook gevaren met zich mee. Vooral onder de zogenaamde “buikschuivers” - de racefietsen die hun berijders naar duizelingwekkende snelheden kunnen voeren - zijn dodelijke ongelukken geen zeldzaamheid. Het is een pijnlijke herinnering aan de fragiliteit van het leven en de verwoestende impact van een moment van onoplettendheid.

Terwijl ik mijn gedachten laat gaan over deze realiteit, kan ik niet anders dan me afvragen of er een manier is om de passie voor motorrijden te behouden zonder de menselijke en financiële tol die soms wordt betaald. Misschien ligt de sleutel tot een evenwichtige benadering in het erkennen van de risico’s en het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties op de weg.

Als motorliefhebbers en als gemeenschap kunnen we streven naar veiligheid en bewustzijn, en tegelijkertijd de geest van avontuur en vrijheid koesteren die motorrijden zo aantrekkelijk maakt. Laten we onze passie omzetten in actie en samen streven naar een wereld waarin de weg zowel spannend als veilig is voor alle motorliefhebbers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie