Afbeelding

Column: Begrip

12 mei 2024 om 15:00 Column

Onbetaalbaar. Dat zijn woningen inmiddels voor met name starters op de woningmarkt. De belangrijkste oorzaak is schaarste aan betaalbare woningen.

Een tussenwoning die tien jaar geleden nog voor twee ton werd verkocht, staat inmiddels voor 430.000 euro op Funda. En voor dat immense bedrag heb je de woning nog niet. Om de ‘concurrentie’ af te schudden, is fors overbieden noodzakelijk. Meer dan 40.000 euro is geen uitzondering.

De hoge woning- en huurprijzen leiden tot wanhoop bij starters. ‘Hoe gaan we ooit een huis kunnen betalen?’ is een veelgehoorde vraag onder leeftijdsgenoten. Er is helaas geen gouden oplossing, die woningen weer betaalbaar maakt. Om de woningprijzen toch enigszins te drukken, kunnen we als gemeente eigenlijk maar één ding doen. Namelijk het bouwen van (veel) nieuwe woningen. En precies daarvoor pleit Gemeentebelang al jaren!

Gelukkig wordt er door de gemeente hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Zo heeft de gemeenteraad onlangs akkoord gegeven voor de nieuwbouwwijk ‘t Hul Noord in Nunspeet. Meer dan 750 woningen zullen hier verrijzen. Verder is aanzet gegeven voor de transformatie van bedrijventerrein de Feithenhof tot een woonwijk met zo’n 600 woningen.

Gemeentebelang is blij om te zien dat ook aan de kleine kernen wordt gedacht. Ook daar moet immers worden gebouwd: 200 woningen in Elspeet, 72 in Hulshorst en 37 in Vierhouten. Binnenkort worden de locaties aangewezen waar deze woningen gebouwd moeten worden. Voordat echter daadwerkelijk de eerste woningen gebouwd gaan worden, moeten nog de nodige stappen worden gezet. Zo moeten onderzoeken worden gedaan, een stedenbouwkundig plan worden opgesteld en procedures worden doorlopen. Dit alles kost tijd, maar is niet te voorkomen. Wat wel te voorkomen is, is de vertraging die veel plannen oplopen door de gang naar de rechter. En ja, dat is uw recht. In die tussentijd kan niet gebouwd worden, waardoor starters hun dorp moeten verlaten.

Daarom alvast de oproep voor begrip. Begrip voor de woningen die moeten verrijzen. Natuurlijk is het niet leuk als dit ten koste gaat van uw uitzicht. Maar veel betalen voor een tussenwoning is ook niet leuk.

Thomas van den Hoorn
Steunfractielid Gemeentebelang

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie