Afbeelding
Eigen foto
COLUMN RELIGIE

(M/V)

Column

Mens zijn is leven in meervoud: samen met anderen. Mens zijn is denken in diversiteit: de verschillen leren waarderen. Klinkt modern, vind je niet? Toch is het een eeuwenoude waarheid, die je opdoet uit de bijbel. Dat boek leert je denken in meervoud. Zoals God niet te vangen is in een beeld of een woord, zo kun je ook de mens niet vastpinnen. Op de eerste bladzij van de bijbel komt dat al naar voren. God schept de mens en in een adem door wordt er gezegd: man(nelijk) en vrouw(elijk) schiep Hij hen. Mens is man-en-vrouw. Meervoud. Bij God doet iedereen mee, zonder onderscheid.

Wie kritisch leest, heeft wel vragen. Daar is niks mis mee. Je hoeft bij bijbel lezen echt niet alles voor zoete koek aan te nemen. God een Hij? Is God zelf dus meer mannelijk dan vrouwelijk? En als ik dan lees ‘Man en vrouw schiep Hij hen’, staat de man dan met opzet voorop? Is er toch een soort rangorde: mannen staan bij God een treetje hoger dan vrouwen? Terechte vragen. De bijbel is geen tijdloos boek. Het stamt uit een cultuur waarin mannen het voor het zeggen hadden. Al lezend stuit je daar telkens op. Je moet dus wel een beetje leren ‘filteren’ bij het lezen. Een hele kunst. Toch is daarmee niet alles gezegd. In de bijbel lees je ook dat Jezus oprechte aandacht heeft voor vrouwen. Ongewoon in die tijd: als man deed je dat niet. En je komt in de bijbel vrouwen tegen die de mannen vóór zijn. Lees het paasverhaal. Vrouwen ontmoeten Jezus als ze ontdekken dat zijn graf leeg is en zij worden de eerste getuigen van de opstanding. Zij. Niet de mannen. Ik bedoel maar. Alle reden om dat (M/V) om te draaien (V/M). Of kunnen we het maar beter gewoon weglaten?

Het idee mag helder zijn, de praktijk blijft weerbarstig. Natuurlijk kijk je dan allereerst naar de kerk. Daar zijn ze zo druk met die bijbel. Nou, wat komt er van die diversiteit en gelijkwaardigheid terecht? Is de kerk een veilige en stimulerende plek voor mensen, wie ze ook zijn? Ja, daar valt nog veel aan te verbeteren. Ondertussen kijk ik ook naar de samenleving. Want zo modern als we (willen) zijn, er is nog steeds een inkomenskloof tussen mannen en vrouwen. Hoezo? Presteren mannen beter? En hoe bestaat het dat mannen op tv een podium krijgen om onsmakelijke verhalen te vertellen over hun seksuele escapades met vrouwen? Nee, we zijn er nog niet. Die eerste bladzij uit dat eeuwenoude boek dat ‘de bijbel’ heet, heeft een paar stevige en kritische vragen voor óns, in 2022.


David Rodenburg

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 8 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 9 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48