Afbeelding
Eigen foto
COLUMN JONG & POLITIEK

Jongeren in de knel door woningnood

Column

Mijn eerste column in de Huis aan Huis! En laten we het daar eens over hebben: een huis. Hoe kom ik aan een huis? Of aan een sociale huurwoning, een studio of als het echt niet anders kan: een bezemkast? 

Het is niemand ontgaan dat we te maken hebben met een serieus tekort aan woonruimte. In tien jaar tijd is het aantal daklozen verdubbeld, wonen veel jongeren nog thuis bij hun ouders en kijken we naar een tekort van ruim 300.000 woningen in heel Nederland. In de gemeente Nunspeet is het probleem ook groot. Op dit moment kan ik hier nog heel fijn wonen, maar als ik afstudeer dan is in deze gemeente voor mij hoogstwaarschijnlijk geen plek meer. 

De sociale huurwoningen gaan voornamelijk naar mensen die langer staan ingeschreven dan dat ik op deze aardbol sta. Een snelle blik op Funda leert dat een gemiddelde woning voor minimaal drie ton wordt verkocht. Dat is voor mij straks onhaalbaar. Nog even in een studentenwoning blijven hangen dan? Zelfs een inschrijfduur van 45 maanden is onvoldoende om in een bezemkast te wonen blijkt als ik op de website van Student Housing (SSH) kijk. De vraag heeft het aanbod compleet opgeblazen en dat is in de komende jaren niet zomaar opgelost.

In de tussentijd moet de gemeente Nunspeet natuurlijk niet stil gaan zitten. Helaas bestaat er niet zoiets als een recht op huisvesting. De gemeente moet wel zorgen voor voldoende woongelegenheid. Ook wel een inspanningsverplichting genoemd en je raadt het al: dat woord is aan interpretatie onderhevig. Daarom spreekt JONG&Politiek Nunspeet zich uit over dit onderwerp zodat het hoog op de agenda blijft staan binnen het gemeentehuis. 

De gemeente Nunspeet moet particuliere initiatieven stimuleren, bijvoorbeeld door actief CPO-projecten te initiëren en te ondersteunen. Daarnaast vindt JONG&Politiek dat meerdere bouwlagen niet per se afbreuk doet aan het dorpse karakter. Een plek vinden is voor ons vaak al meer dan genoeg! En dan niet meteen een eengezinswoning met tuin. Een betaalbare studio van 50 vierkante meter is ook al genoeg. Maar dat is in de gemeente Nunspeet al helemaal niet te vinden. 

Er is dus werk aan de winkel om het aanbod niet alleen te vergroten, maar ook te verbreden! Op die manier wordt de gemeente Nunspeet ook voor jongeren weer een plek om te wonen.

Jesper Prinsse, JONG&Politiek

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 8 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 9 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48