Afbeelding
Marloes Bosch Fotografie
COLUMN

Kijk je trauma aan

Column

Kortgeleden heb ik de theatershow van Tisjeboy Jay gezien in Veluvine. Jay vertelde over zijn zus die levensbedreigend obesitas had en daarnaast multiple sclerose (MS) kreeg. Allerlei specialisten en medicatie geprobeerd. Niets hielp.

Wat ik wens in de medische wereld is een andere vraagstelling. i.p.v. dat een arts vraagt wat er aan de hand is, dat deze vraagt: ,,Wat is er met je gebeurd?”. Daar waar met name op fysiek en biologisch niveau wordt gezocht en aan symptoombestrijding wordt gedaan, gaat men voorbij aan de psycho-emotionele oorzaken, de connectie tussen het brein en het lichaam. De psychoneuro-immuno-endocrinologie.

Volgens Dr. Gabor Maté en zijn boek ‘Wanneer je lichaam nee zegt’, is een overmatige hoeveelheid stress een belangrijke factor die bijdraagt aan het ontstaan van veel ziekten die door onbewuste overtuigingen wordt veroorzaakt. Als we willen genezen, is het essentieel dat we stap voor stap het pijnlijke proces doorlopen om de overtuigingen los te laten die we al vroeg in ons leven als waarheid hebben aangenomen.

De onweerstaanbare behoefte die wij als kind hebben (gehad) om pijn en (innerlijke) conflicten te vermijden, is verantwoordelijk voor de persoonlijkheidskenmerken of de coping(overlevings)stijl die ons als volwassene later vatbaar maken voor ziekte.

Joyce, een universitair docent met astma, vindt het onmogelijk om ‘nee’ te zeggen. Haar longen zeggen het voor haar. ,,Ik begrijp niet waarom ik kanker heb”, zei een vrouw met eierstokkanker. ,,Ik heb altijd gezond geleefd, gegeten en gesport.” Het aspect dat ze over het hoofd zag, was onzichtbaar voor haar; de stress vanwege de onderdrukking van emoties.

Daarom hebben kennis en inzicht in jezelf een transformerende kracht. Als we het vermogen ontwikkelen om eerlijk, met compassie en een heldere blik naar onszelf te kijken, ontdekken we op welke manieren we voor onszelf mogen zorgen. Dan zien we de aspecten van onszelf die voorheen in het duister verborgen lagen.

Toen de zus van Jay, o.a., met haar chronische stress en trauma aan de slag ging, verloor zij in een jaar tijd 30 kilo en haar MS verdween.

Jay vatte het krachtig samen: ‘Kijk je trauma aan!’

Sandra Bonestroo is zelfleiderschap coach en gespecialiseerd in trauma, hoog sensitiviteit en hoogbegaafdheid. www.sandrabonestroo.com

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00