Pieter-Jan van Rossen (GB).
Pieter-Jan van Rossen (GB). Dick Baas
COLUMN POLITIEK

Ontspannen

Column Column

Het zomerreces is begonnen en hoewel de taak van volksvertegenwoordiger altijd doorgaat, is er ook even tijd om te ontspannen. Op vakantie, klusjes in huis of gewoon eventjes helemaal niets doen. Ik hoop dat we niet alleen op individuele basis deze zomer gebruiken om te ontspannen, maar ook als samenleving. Deze is namelijk al een tijdje gespannen, in Nederland én daarbuiten.

In Nederland hebben we een lange geschiedenis van consensus; samenwerken en compromissen sluiten. Ik merk dat we de afgelopen jaren verschuiven van die consensus naar tegen over elkaar staan. Een deel van de inwoners van ons land lijkt niet meer bereid om het gesprek te voeren en naar elkaar te luisteren. Protesten worden grimmiger en ontregelend. Niet alleen bij een deel van de recente boerenprotesten, maar ook daarvoor. Niet alleen op het Malieveld, maar ook bij de politici thuis en niet te vergeten online.

Voor de laatste raadsvergadering spraken enkele agrariërs de gemeenteraad toe om hun zorgen te uiten. Diepe zorgen, want er staat voor deze ondernemers nogal wat op het spel. Terecht dat ze van hun lokale volksvertegenwoordigers vragen om naar ze te luisteren, ook Gemeentebelang neemt de uitnodiging om verder in gesprek te gaan van harte aan. Tegelijkertijd moeten we ook eerlijk en duidelijk zijn: als gemeenteraad zijn we op dit moment niet aan zet. Ondanks dat is het wel dé manier, namelijk je verhaal doen, het gesprek voeren. Lokaal, provinciaal en landelijk. 

Juist voor deze ondernemers is het jammer dat een relatief kleine groep relschoppers zo grimmig, ontregelend en grenzeloos tekeer gaat. In plaats van consensus zoeken het voorliggende probleem ontkennen. Het slaat voor een deel het draagvlak voor de sector weg, juist wanneer het draagvlak nodig heeft.

Ik hoop echt dat deze zomer ook voor deze groep mensen voor wat ontspanning kan zorgen, want de spanning, onvrede en wantrouwen heerst inmiddels te lang. Ik wens u dan ook een ontspannen zomer toe.


Pieter-Jan van Rossen (GB)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00