Afbeelding
Eigen foto
COLUMN

‘En dan heb ik 34 kinderen...’

Column Column

Wat een heerlijke avond hadden we als ouders van groep 8 van de Immanuelschool afgelopen week. Voordat groep 8 hun musical opvoerde, namen de juffen afscheid van de leerlingen door een leuke actie. De leerlingen hadden eerder dat schooljaar een kort opstel geschreven over de vraag: hoe ziet je leven eruit over 25 jaar.  

Met het voorlezen van die opstellen werd mooi duidelijk hoe de kinderen hun toekomst zien. Sommige leerlingen hadden hele concrete plannen, bijvoorbeeld een timmerbedrijf in Nunspeet (want dat verdient lekker goed), voetballen voor Hulshorst en hopen op een vrouw en drie kinderen. Anderen hadden ambities als wonen in Dubai of San Francisco als game-ontwikkelaar met daarbij een populair youtube-account, twee dure auto’s en een gelukkig gezinnetje. Ook het reizen naar Amerika was populair. Een enkeling schatte in dat er dan alleen nog maar zelfrijdende auto’s zouden zijn (wel zo praktisch), maar verder was er weinig futuristisch aan hun plannen. Het ging vooral over een mooie baan, een gezin, aardig wat huisdieren, kunnen reizen en voor sommigen een carrière als sporter. Er wordt van de jeugd vaak gezegd dat ze vooral op de korte termijn denken. Daarom vond ik het mooi te zien hoe eigenlijk alle leerlingen wel een concreet lange termijn plaatje konden uittekenen. Hoe de toekomst uit zal pakken weet niemand, maar toch is het een goede zaak om af en toe eens stil te staan bij de vraag waar je over 10 of 25 jaar zou willen zijn. 

Je kan de vraag ook stellen in de vorm van ‘wat wil je dat mensen zeggen wanneer ze een speech ter ere van jou zouden houden’, of ‘voor wie wil je van betekenis zijn geweest’? Dit soort vragen roepen in je op dat je nadenkt over wat voor jou van waarde is. En als we af moeten gaan op deze groep 8 zijn de waarden van de Nunspeetse jeugd vooral gericht op een mooi gezinsleven, een goede baan of onderneming, vrijheid (willen reizen naar of wonen in Amerika is daar volgens mij graadmeter van) en sportiviteit. Ik vind dat mooi. Zelf wilde ik in groep 8 boswachter worden. Hoewel ik nu in het sociale domein werk, ben ik nog altijd graag in de natuur en zet ik mij daar soms ook voor in als vrijwilliger. De dromen van een leerling uit groep 8 komen volgens mij best vaak uit, omdat ze gebaseerd zijn op de waarden die ze in hun schooltijd hebben ontwikkeld. En een gezin met 34 kinderen? Ach, tegen die tijd zijn er vast ook nog steeds pleegouders of gezinshuis-ouders nodig…

Egbert Ribberink

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00