Afbeelding
Eigen foto
COLUMN JONG&POLITIEK

Het klimaat is ook onze zorg

Column Column

Open maar eens nieuwswebsites en je ziet artikelen over stikstof en overstromingen. De media en kranten zijn er vol van en dat is terecht.

De omgeving waarin we leven is cruciaal voor ons. Er zijn mensen die niks om het milieu geven. Waarschijnlijk hebben zij niet door of begrijpen niet hoe belangrijk het eigenlijk is.

Ik ben 15 jaar en ik maak me wel zorgen om onze planeet.

Een groene omgeving is cruciaal voor een gezond leven. Hoe minder we om het milieu geven, hoe meer het vervuild raakt met gif en verontreinigde stoffen die schadelijke zijn voor onze gezondheid. Vervuilde lucht kan voor longziekten zorgen en vervuild water is moeilijk te reinigen en dat kan ook tot ziekten leiden.

Het wordt warmer op de Veluwe! Door de droogte en hogere temperaturen zijn bomen gevoeliger geworden. Ze zijn vatbaarder geworden voor aantastingen van schimmels en insecten. Op de Hoge Veluwe zijn helaas alle fijnsparren doodgegaan.

Biodiversiteit is vooral op de Veluwe belangrijk omdat het een van de grootste natuurgebieden in Nederland is. Bij de productie van medicijnen, bouwmaterialen, industriële hulpbronnen en voeding hebben we natuurlijke hulpbronnen nodig. Ook draait het toerisme op de Veluwe voornamelijk om de natuur. Zo heeft de biodiversiteit ook invloed op onze economie en vooral omdat de gemeente Nunspeet veel inkomsten en werkgelegenheid uit de toeristische sector haalt.

U denkt nu waarschijnlijk: ,,Wat moet ik er mee?’’ Nou het antwoord is simpel; leef duurzamer. Iets simpels zoals minder water gebruiken scheelt al een hele hoop, stap over op groene energie of gebruik in plaats van plastic tasjes herbruikbare tasjes. Een groene achtertuin is ook een hele leuke oplossing. Wist je dat 1 boom gelijk staat aan 10 airco’s als het om koelen gaat?

Als we niets doen kunnen plantensoorten uitsterven door de verschuiving van huidige klimaatzones. Warme zomers en zachte winters hebben invloed op de habitat van dieren. En als laatste het risico op bosbranden.

Wij hebben het geluk dat wij op een mooie, diverse planeet mogen leven. De generaties na ons verdienen hetzelfde. Als jij je nu zorgen maakt, ben je gelukkig niet de enige. Als iedereen een druppeltje water toevoegt, kunnen we een rivier vormen die ons klimaat kan herstellen op een manier zoals niemand had gedacht.

Meysam Khalil, JONG&Politiek

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 12 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00