Afbeelding
Eigen foto
COLUMN

Toerist in eigen dorp (deel 2)

Column Column

Ik ben in de bevoorrechte positie dat ik genoeg inkomen heb om op vakantie te gaan. Dat is niet vanzelfsprekend, dat realiseer ik mij. Vroeger toen de kinderen en onze beurs wat kleiner waren, was vakantie een weekje op een camping. Tegenwoordig vliegen we steeds vaker, soms om op familiebezoek te gaan, maar ook om ‘gewoon’ vakantie te vieren.

Het fijnste van vakantie vind ik dat alles anders is. Dat geeft mij juist een vakantiegevoel. De zee in plaats van bos, groot aangelegde steden, een andere taal, ander eten, gebouwen die er net wat anders uit zien. Het prikkelt mijn zintuigen en doet mij extra genieten.

Hoe zit het als je niet weg kunt, en naar vakantie verlangt? Misschien kun jij je opstellen als toerist in eigen dorp.

In plaats van boodschappen doen bij de Jumbo, doe je ze nu bij de Albert Heijn. In plaats van een ijsje halen bij het IJsCafe, haal je het nu bij Candy Queen. De pannenkoeken die anders thuis opgegeten worden, eet je nu bij de Zandenplas. Je fietst naar de andere kant van Nunspeet en zoekt daar een speeltuin op met de kinderen. Je gaat naar een kringloopwinkel met een klein budget en zoekt daar een nieuw spel of boek uit. En als je kinderen hebt, laat je ze lekker zelf wat uitzoeken om mee te gaan spelen. 

Je loopt een andersom route door je wijk, door straten waar je anders niet komt. Je organiseert een ‘ieder neemt iets mee’ zomerfeestje en geniet van wat er samen gedeeld wordt. Je gaat naar het bos met wat touw en bouwt ‘kunst’ met alles wat je in de natuur kunt vinden. Je zoekt alle openbare gedichten op die Nunspeet rijk is en brengt een bezoek aan Kijk Nou, Kunst op de Stationsstraat. Je maakt zelf een speurtocht door de wijk. Of je kijkt welke buitenspeelactiviteiten er zijn via Nunspeet Beweegt (nunspeetbeweegt.nl). In plaats van in je achtertuin zitten, rijd je nu naar het bos of het water en je gaat daar zitten. Gooi je dagritme een klein beetje om en kijk wat dat je oplevert.  

Door alles even net op een andere manier te doen prikkel je je zintuigen en wordt alles net wat anders dan anders. En zo kun je toch een beetje vakantiegevoel te pakken krijgen, zomaar, als toerist in eigen dorp. 

Marit Hofman

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00