Afbeelding
Eigen foto
COLUMN RELIGIE

Gezondmakend

Column Column

Soms lees ik iets in de krant en denk ik: ,,He, dat moet ik bewaren”. Voor een preek of zo. Hier volgt zo’n (letterlijk) citaat: ,,Het positieve effect van religieus geloof en spiritualiteit op de geestelijke en fysieke gezondheid vormen één van de best bewaarde geheimen van de psychiatrie en de algemene geneeskunde. Als de bevindingen van de overvloed aan onderzoeken op dit punt het tegendeel hadden aangetoond, als er ontdekt was dat religie schadelijk is voor de geestelijke gezondheid, dan had dat de voorpagina gehaald van alle landelijke kranten.”

Waarom haalde dit positieve bericht dan niet de krantenkoppen? Omdat wetenschappers en/of journalisten het een beetje gênant vinden, dat zoiets ouderwets als geloof goed blijkt te zijn voor je psychisch én fysiek welbevinden? Of is het niet nieuwswaardig genoeg? Of is het iets wat we eigenlijk altijd al wel op onze klompen aanvoelden?

Ik weet het niet. Het is in elke geval voor mensen die trouw blijven aan een ‘religieuze gemeenschap’ wel een mooie gedachte. Je doet het er natuurlijk niet om, je gelooft niet ‘om er beter van te worden’. Maar dat het wel zo is, wetenschappelijk bewezen zelfs, dat is toch maar een mooie bijvangst!

Maar ook even twee opmerkingen over de achterkant van de medaille:

Eén: geloof, godsdienst kan ook wel degelijk een ziekmakende werking hebben. Ik heb dat in mijn werk in de hulpverlening van dichtbij gezien. Religie die een mens vervreemdt van zichzelf en haar/zijn eigen ziel.

Twee: ook als je psychisch perfect gezond bent, kan je geloof wel eens behoorlijk in de weg zitten. Je levensovertuiging helpt je niet alleen, die stelt ook eisen aan je. Morele eisen bijvoorbeeld, die des te scherpe komen te liggen in een wereld waarin alles allang niet meer over rozen gaat. Als ik (bijvoorbeeld) geloof dat God liefde is, en dat dat niet alleen voor mij geldt maar ook voor alle andere mensen, dan kan ik mij veel minder afzijdig houden dan wanneer ik geloof in de ‘survival of the fittist’. Ik noem maar wat. Dat kan een gesprek met jezelf opleveren dat niet altijd simpel is. Maar zou je ook zo’n innerlijke discussie niet des te beter uithouden, naarmate je er op durft te vertrouwen dat je er niet alleen in bent? Dat er anderen zijn (de ‘religieuze gemeenschap’) en dat er een Ander is die je daarin steunen en meenemen. ‘Die niet loslaat het werk dat zijn hand begon?’

Gerrit Heuver

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00