Afbeelding
Eigen foto
COLUMN

GESCHIEDENIS?

Column Column

Onder de altijd rustgevende blik van Eibertje, te midden van het geroezemoes op de terrassen, bestelde ik een tweede kop koffie. En herlas gechoqueerd de publicatie van het VN-klimaatpanel van begin april: ,,De wereldwijde afspraak om de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van fossiele brandstoffen, en vervuiling door chemische middelen te beperken, wordt onvoldoende nagekomen.” Een goed verstaander maakt hieruit op, dat als wij ons niet verzetten, we willens en wetens afstevenen op het onleefbaar maken van de aarde voor onze nakomelingen.

Vervuiling van lucht, water en land is het voorziene gevolg van de ongebreidelde expansie van vrijemarkteconomieën. Alleen maar meer winst maken, meer consumeren en de aarde zelf op laten draaien voor de daarbij aangerichte milieuschade. Het probleem is niet nieuw, president Roosevelt van Amerika (1932) zei al: ,,Niet de economie, maar de gehele samenleving staat centraal”. Daar sluit ik me graag bij aan. Het komt er nu op aan om te veranderen. Het is inmiddels vijf over twaalf. Wereldwijd, ook in Nunspeet, zijn mensen klimaatbewuster geworden; zij vinden dat vervuiling van het leefklimaat, de aarde, lucht en water, gestopt moet worden. Hoe? ‘De politiek is de sleutel tot verandering’ (L. Asscher). Dat kan niet meer met zachte hand, om resultaten te bereiken moet je soms keiharde gevechten voeren, door zeuren, niet aardig zijn, de onderhandeling over afspraken heropenen.

Laten wij de aarde weer zien als een wereld waarin wij leven en gezond zijn in plaats van een commercieel slagveld. De tijd dringt, laten we in Nunspeet in beweging komen en de spreekwoordelijke koe bij de horens vatten. Samen met burgers, politici, natuur- en milieuorganisaties én bedrijven op de bres staan om verdere schade aan het leefmilieu te voorkomen. Het kan nog, anders verliest de mens en hebben wij geen toekomst maar rest alleen onze geschiedenis.

Hans Tijmes

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00