Afbeelding
Dick Baas
COLUMN POLITIEK

Inspraak

Column

Politiek bedrijven is het constant afwegen van belangen. Als raadslid krijg je vaak langlopende en lijvige dossiers voorgeschoteld. Dossiers waar je soms door de bomen het bos niet meer ziet en dossiers waardoor je, als je niet oppast, bij een verkeerd besluit op een bepaalde locatie noch bos noch bomen meer zult aantreffen. 

Daarom ga ik regelmatig met inwoners of organisatie in gesprek op locatie of in één van de vergaderkamers van het gemeentehuis. Een meer ‘officiële’ manier is inspraak. Voor het fractieberaad en tijdens de commissies Maatschappij en Middelen, Ruimte en Wonen en Algemeen Bestuur kunnen inwoners inspreken over onderwerpen die op de agenda staan. 

September is de start van het ‘nieuwe politieke seizoen’. Voor het fractieberaad spraken vele ondernemers in over, maar vooral tegen, het ondernemersfonds. Ongeacht je politieke spectrum of standpunt is het mooi om te zien dat men in grote getale aanwezig is om met persoonlijke verhalen en betrokkenheid uit te leggen welke directe invloed een voorliggend plan heeft op hun werkomgeving.

Voorafgaande aan de commissie Ruimte en Wonen spraken inwoners in over de tracékeuze Bovenweg. Zoals u weet gaat er in ‘t Hul Noord een uniek stukje landschap verloren voor een nieuw te bouwen woonwijk. Om die goed te kunnen ontsluiten, dient de Bovenweg te worden opgewaardeerd. Dit betekent dat sommige aldaar wonende inwoners vaarwel moeten zeggen tegen stukken geboortegrond of zullen worden geconfronteerd met bijvoorbeeld een rotonde voor de deur. Een dergelijke ingrijpende gebeurtenis verwoorden in vijf minuten spreektijd klinkt wrang. Gelukkig hebben alle fracties vooraf met deze inwoners gesproken. Komende periode gaan we ons richten op volwaardige inwonersparticipatie, een onderwerp dat nu nog in de kinderschoenen staat. PvdA GroenLinks heeft het vertrouwen dat wethouder Stoffer er voor zal zorgen dat inwoners zich in dat proces gehoord en gerespecteerd zullen voelen. Het mes snijdt echter aan twee kanten. Een voormalig wethouder als “onwetend blondje” wegzetten of het versturen van dreigende taal of scheldkanonnades aan het adres van het ondernemersfonds draagt niet bij aan democratie, of fatsoen.

Sander Kouwenberg (PvdA/GL)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00