Afbeelding
COLUMN

Goed bezig!

Column

“Goed bezig!” Hij, bijna dertig schat ik in, lange baard, wandelend. Ik, de veertig voorbij, strompelend met steek in mijn zij, brandende longen en kramp in mijn kuiten tijdens de laatste kilometer van mijn rondje hardlopen ergens op een weggetje net buiten Nunspeet. Zo goed was ik volgens mij niet bezig, maar ik voelde mij wel gelijk een stuk beter. Een grote glimlach verscheen op mijn gezicht. Niet dat die man dat zag, want ik strompelde met opgeheven hoofd verder.

Bijzonder toch, hoe een simpele opmerking van een willekeurige dorpsgenoot je zo’n prettig gevoel kan geven. Wat is er toch weinig voor nodig, denk ik dan, om iets goeds te doen voor een ander. Zelfs een simpele groet, een knikje, een “Goedemorgen” doet al zoveel. Ik kan het weten, want ik heb in grote steden en kleine dorpen, in binnen- en buitenland gewoond. Van Randwijk tot Rotterdam, van Apeldoorn tot Albanië, nergens heb ik gezien dat men elkaar zo regelmatig groet als hier in de gemeente Nunspeet.

Waarom is dat zo’n mooie gewoonte? Volgens mij komt het doordat het je voor even uit de anonimiteit haalt. Je wordt gezien. Je krijgt de bevestiging dat je er mag zijn. En als mensen hebben we dat nodig. Sterker nog, het is fundamenteel. 

Google maar eens op het ‘still face experiment’. Het is een berucht psychologisch experiment waarbij een moeder bewust een minuut lang niet reageert op de emoties van haar baby. Ze houdt haar gezicht dichtbij, maar toont geen emoties en geen reactie (vandaar ‘still face’). Het kind reageert hier heel heftig en boos op, maar wordt op een gegeven moment apathisch. Het leert al gelijk om emoties te onderdrukken, maar daarmee komt ook het gevoel van afwijzing en er niet toe doen. 

Het experiment is berucht omdat dit lijden, al is het maar voor een minuut, onnodig is. Het dient alleen de wetenschap, maar niet het kind zelf. Het levert wel bijzondere inzichten op hoe wij mensen het nodig hebben om gezien te worden en dat iemand laat merken je te zien. 

Al is het maar met een korte groet op straat. Wat gaaf dat we dit in Nunspeet nog doen. Voor alle mensen die daar niet eens over nadenken, dank jullie wel. Ga er alsjeblieft mee door. 

En aan de mensen die het niet gewend zijn, wil ik vragen om er eens over na te denken of je er ook niet mee wil beginnen. Aan de net-geen-dertiger met de lange baard wil ik zeggen “Goed bezig!”, je bent een held. Bedankt.

Egbert Ribberink

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 16 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 21 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44