Afbeelding
Marloes Bosch Fotografie
COLUMN

Stil in hen

Column

De periode dat ik als vrijwilliger voor de Stichting Still, stil geboren kinderen, jonger dan 24 weken zwangerschap, heb gefotografeerd heeft op mij een onuitwisbare, diepe en dankbare indruk achtergelaten.

Het heeft mij nog meer doen beseffen dat de geboorte van een voldragen en gezond kind een wereldwonder is. En geen vanzelfsprekendheid. De eenmalige ontmoeting met wildvreemde mensen bij wie ik op zo’n emotioneel en intiem moment -ik was de eerste bezoeker na de bevalling- in het ziekenhuis of direct na thuiskomst, kwam, voelde wonderwel meteen vertrouwd.

Het onvermijdelijke dubbele gevoel was, nadat ik de ouders de hand schudde en mij voorstelde, dat ik ze feliciteerde met het ouderschap en tegelijkertijd condoleerde met het tragische verlies. Daarmee gaf ik het bestaan van hun kind en hun ouderschap erkenning.

Tranen van liefde en tegelijkertijd van intens verdriet wisselden zich tijdens de fotoshoot af. Van een prachtige tweeling, tot een 15 weken volmaakt kindje met het syndroom van down en andere, zó gewenste, kindjes ontmoette ik voor mijn lens. De handjes, de voetjes, zo klein en heel.

Zodra ik klaar was met fotograferen was het gedag zeggen omkleed met dankbaarheid en warmte. Na thuiskomst het bewerken van de foto’s en het verzenden was voor mij de cirkel, privé en in stilte, rondmaken.

Wetende dat ik mensen een blijvende liefdevolle herinnering in foto’s heb kunnen geven.

De Stichting Still is een financieel kleine stichting die géén subsidies ontvangt maar volledig afhankelijk is van donaties. Gemiddeld verzorgen zij 45 fotoreportages per week. Ze hebben héél veel reis- en parkeerkosten, twee dames in dienst om de coördinatie te regelen (24/7), vrijwilligers te trainen, kosten voor de telefoons, flyers en promomateriaal. Zij vragen niet om donaties maar organiseren eenmaal per jaar een loterij, met de trekking op 5 december a.s., ter ere van Benthe met wie Stichting Still begon.

Als de opbrengst goed is, dan kunnen ze als stichting een héél jaar alle jonge gezinnen die te maken krijgen met verlies van een kind, helpen met het vastleggen van een laatste gezinsreportage.

Ze zijn afhankelijk van het succes van de loterij. Op dit moment gaat het wat stroef vanwege de dure tijden. Willen jullie Still helpen door voor drie euro een lootje te kopen? www.stichtingstill.nl/loterij.

Sandra Bonestroo

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 15 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 20 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44