Afbeelding
Marloes Bosch Fotografie
COLUMN

Moed= angst + actie

Column

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne is van 25 november, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, Internationale Mensenrechtendag.


Ik had nooit gedacht dat ik geweld zou ervaren. Tot gisteren. Ik stond bij de benzinepomp te tanken en zag een auto aan komen rijden. Man achter het stuur. Vrouw ernaast. Hij parkeerde zijn auto voor de ingang van het tankstation en blokkeerde de entree. Nadat ik klaar was met betalen, kwam de onbekende man aanlopen. Ik begroette hem en vroeg vriendelijk of het voor de volgende keer wellicht een idee was om de auto ergens anders te parkeren zodat iedereen naar binnen kon. Waarop hij direct begon te schelden en mij hardhandig opzij duwde omdat hij wilde afrekenen. Kalm en beslist vroeg ik hem om van mij en van mijn lichaam af te blijven.

Ik liep naar buiten en klopte op het autoraampje van de vrouw. Nadat de autodeur open ging excuseerde zij zich, zonder dat ik wat zei, al meteen voor haar man en dat hij de auto zo had geparkeerd. Ze had het niet durven zeggen want ze was bang dat hij boos zou worden. Ik keek in een lief gezicht met twee zachte maar angstige ogen en naar een vrouw die bang was voor haar man. Ik complimenteerde haar dat zij mij een lieve vrouw leek en dat ik compassie voor haar voelde dat ze met deze man in dezelfde auto én relatie zat en wenste haar veel sterkte.

Toen hij wegreed zwaaide ik vriendelijk naar haar. Hij stopte prompt de auto, stapte uit en kwam dreigend op me af. “Kom maar uit de auto”, zei ik tegen mijn zoon. De man riep dat ik niet met zijn vrouw mocht praten en zijn vrouw niet met mij mocht praten. “Dat bepalen je vrouw en ik zelf”, antwoordde ik. Nadat mijn zoon “doe toch eens kalm, brombeer” riep, maakte hij rechtsomkeert en reed weg.

Geweld tegen vrouwen vertaalt zich niet alleen in lichamelijk geweld. Ook psychisch of verbaal geweld door bijvoorbeeld iemand die narcistische kenmerken (trauma!) heeft behoort daartoe. En het zijn niet alleen vrouwen maar ook mannen die hieronder lijden. De keuze ligt echter bij jezelf. Hoe moeilijk ook. De situatie houd je zelf in stand. Het vereist moed om voor jezelf te kiezen.

Heb je hulp nodig of zoek je een vertrouwenspersoon? Dan ben ik te bereiken via: coaching@sandrabonestroo.com of 06-27110262.

Sandra Bonestroo

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 16 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 21 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44