Afbeelding

Column Egbert Ribberink: Lijstjes

17 december 2022 om 11:30 Column

December is de lijstjesmaand. Terugkijken naar het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het volgende. Ik houd daar altijd wel van. Niet van al die nieuws- en sportoverzichten per se, maar wel voor mijzelf en mijn gezin om stil te staan bij wat er het afgelopen jaar gebeurd is en wat er het komende jaar staat te gebeuren.

Egbert Ribberink

Toch ontkom ik er ook dit jaar niet aan om het wereldgebeuren in mijn persoonlijke overzicht te betrekken. Op het werk, op de energierekening, en op straat merk je continu iets van wat er in de wereld gebeurt. De afgelopen twee jaar, tijdens de pandemie hadden we het thuis ook af en toe te pakken en stond gezondheid en de vrijheid om samen dingen te doen centraal. In de jaren daarvoor domineerde de wereldwijde bankencrisis het nieuws en dat raakte ons persoonlijk ook, maar dan positief.
Zonder die crisis hadden we in 2012 waarschijnlijk niet ons eerste huis in Utrecht kunnen kopen. En daardoor later ook niet de stap kunnen zetten om hier in Nunspeet te settelen. Linksom of rechtsom, je helemaal van de buitenwereld afzonderen ging altijd al lastig, maar nu steeds minder. En dat voelt dubbel. Aan de ene kant zou ik dat wel graag willen, een hutje op de (Noorder)heide, in alle rust in mijn eigen wereldje leven. Anderen zouden misschien een klein kasteeltje willen, met een slotgracht om het gedoe van de wereld buiten de deur te houden met de ophaalbrug omhoog. Dat je zelf kan kiezen wie je wel en niet binnen laat en je verder nergens zorgen om hoeft te maken.
Aan de andere kant, zou dat echt voldoening geven? Ik merk dat die gedachte mij ook onrustig maakt. Ik wil graag delen van de overvloed die ik heb, in geld, tijd en vaardigheden. Het doet gewoon goed om van betekenis te zijn. En het is ook verrijkend om kennis te namen van andere culturen, andere meningen, andere invalshoeken. Meer diversiteit levert meer creativiteit en inzicht op, mits je leert te communiceren, om te wachten met je oordeel, en eerst zoekt naar begrip voor de ander.

Wat dit lijstje met bespiegelingen mij oplevert? Misschien is het niet erg om in dat spanningsveld te blijven staan. Mij niet terug te trekken op een eilandje, maar wel af en toe, voor rust en reflectie.

Om uit te delen van overvloed, maar er ook van te genieten. Om de hele wereld te bereizen, maar ook te investeren in de Nunspeetse samenleving, natuur en cultuur. Ik ga in de komende kerstvakantie maar weer eens lijstje maken met hoe ik daar in 2023 vorm aan wil gaan geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie