Alice van de Steeg. Raadslid ChristenUnie.
Alice van de Steeg. Raadslid ChristenUnie. Dick Baas

Column politiek: Gronings Gas

7 maart 2023 om 10:00 Column

Afgelopen week kwam het rapport ‘Groningen boven Gas’ uit. Zonder alle 2000 pagina’s gelezen te hebben was de conclusie mij wel duidelijk. Geld heeft altijd boven de mens gestaan. En niet even maar tientallen jaren. Een ongekend groot systeemfalen van zowel onze overheid als private partijen. Beide partijen zijn daar niet persé armer van geworden. Ook wij in het pittoreske Nunspeet konden jarenlang profiteren van het grote geld uit Groningen.

Alice van de Steeg. Raadslid ChristenUnie.

Hoewel de politieke bezoekjes in de afgelopen jaren in Groningen toenamen lukte het niet om na al dat luisteren ook de daad bij het woord te voegen. Nou ja, er is wel iets gebeurd maar de Groningers merkten er onder de streep nog weinig van of het werd juist alleen maar ingewikkelder. En nu is er een ereschuld en wordt er zijdelings alweer gesproken over bedragen die naar Groningen zouden moeten. Weer dat ellendige geld. En dat is nodig laat ik dat voorop stellen maar alleen het afkopen van problemen leidt niet tot een oplossing. Er moet gebouwd worden aan herstel in vertrouwen en mentale ondersteuning van inwoners in Groningen.

Al met al staat onze overheid er niet best op en in een tijd van wantrouwen zal men flink aan de bak moeten om aan herstel te werken. Men zal moeten zorgen dat woorden en daden matchen, anderen vertellen waar je voor staat, inwoners aanhaken, missers toegeven en fatsoenlijk herstellen.

Diezelfde opdracht ligt er ook voor de lokale politiek. Zorgen dat woorden en daden matchen. Ook als dat misschien niet lekker valt en niet goed scoort. Ik heb de indruk dat we er lokaal nog niet zo slecht voorstaan. Reden temeer om waakzaam te zijn. Zo geeft het ook vertrouwen dat je als lokale politieke partij niet bij de eerste tegenwind je fiets in de berm gooit en een taxi belt. Blijven uitleggen waarom je fietst en waar je naar toe gaat om doelen te bereiken. En dan mag je zo nu en dan best even trappen met je tong op je enkels. Zelfs als het om preventie gaat. Maar preventie lukt niet altijd als je in je eentje blijft fietsen. Daar is een peloton voor nodig. Zo eentje met een paar goede kopmannen- of vrouwen die af en toe achterom kijken of er geen gaten vallen.

En dat geld? Ik hoop dat we het  in Nunspeet zien als een noodzakelijk middel om het welzijn van de inwoners voorop te kunnen zetten.

Altijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie