Afbeelding

Column Egbert Ribberink: Amoede kampioen?

13 maart 2023 om 10:43 Column

Volgens het CPB zal het komend jaar 7,1 procent van de kinderen in Nederland in armoede opgroeien. Van de bijna 7000 kinderen in Nunspeet, zou dat neerkomen op bijna 500 kinderen! Dat zijn 40 voetbal-elftallen bij elkaar!

Tenminste, als je de reserves van die elftallen meerekent (40 x 12,5 = 500).
Als het om armoede gaat, wordt altijd gedacht aan niet hebben wat minimaal nodig is, maar moet je nagaan als je meerekent dat mensen die weinig te besteden hebben, ook nog eens reserves zouden moeten hebben. Een voetbal elftal zonder goede ‘bank’ wordt geen kampioen. Dat is logisch. De selectie wordt ook wel eens moe, ziek of kan z’n dag niet hebben. Daar is de bank voor. Armen zonder reserves op de bank gaan het ook niet redden. Gunnen we hen die reserves?

Sinds ik voorzitter van het Hulpfonds Nunspeet ben geworden, moet ik met het bestuur en de commissie die de aanvragen behandelt, nadenken over die vraag. Willen we alleen de aller-armsten helpen? Daar zijn er genoeg van. Dus als een jong gezin geen vaatwasser kan betalen, kunnen we nee zeggen. Ze kunnen wel zonder, toch? Een vaatwasser is dat noodzakelijk? Misschien niet, maar persoonlijk zou ik het liefst de armsten ook een vaatwasser geven. En een vakantie in plaats van thuis blijven. Of gewoon wat spaargeld op de bank. Natuurlijk, daar is het hulpfonds niet voor opgericht. Het is er vooral om directe nood te ledigen. Een auto-reparatie, een school-laptop of energie-rekening die niet te betalen is. Daar is het fonds voor. En super gaaf dat er in Nunspeet zo veel geld beschikbaar is voor dat doel. Maar hoe zou het zijn als we ze ook wat reserves kunnen toestoppen? Dat is nog veel mooier, toch?

Wat mij hier ook erg opvalt, is dat er nog maar heel weinig aanvragen bij het fonds binnen zijn gekomen. Als 500 kinderen in armoede opgroeien in Nunspeet, waarom zien we dat nog niet terug in de aanvragen? Ik krijg dan te horen dat er veel schaamte is. In Nunspeet wil je niet dat bekend wordt dat je ‘arm’ bent.
Misschien ben ik niet Nunspeter genoeg, maar dat snap ik niet. Als iemand mij dat uit kan leggen, graag. Mocht het helpen, wat mij betreft vragen de mensen die geen reserves hebben vanaf nu gewoon reserves aan bij het Hulpfonds Nunspeet. De commissie blijft echt wel kritisch kijken naar de achtergrond van de aanvraag, maar je wordt geen kampioen zonder reserves en ik wens alle 500 ‘arme’ kinderen van Nunspeet die reserves toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie