Afbeelding
JAN MOLL FOTOGRAFIE

Column Karel van Bronswijk (CDA Lokaal): Meedoen

15 maart 2023 om 14:51 Column

Meer wij, minder ik. Dat is de slogan waarmee het CDA de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen in is gegaan. Ik ben blij met deze slogan, omdat het duidelijk maakt dat het CDA anders is dan liberale partijen als VVD, JA21 en BBB. Als CDA kiezen we voor een samenleving die gebouwd is op saamhorigheid en solidariteit. Een samenleving waarin we naar elkaar omzien en waarin niemand aan zijn of haar lot wordt overgelaten. Dat is een christelijke, maar ook een universele waarde die verantwoordelijkheid vraagt van iedereen.

Die keuze is niet gemakkelijk en leidt soms tot botsende belangen. Bij het CDA vallen we altijd weer terug op de aloude partijterm: Rentmeesterschap. Er zijn verschillende betekenissen te noemen bij deze term. Vanuit de christelijke traditie betekent het ‘verzorgen en onderhouden van de aarde’. De meer zakelijke betekenis is ‘het financiële en zakelijke beheer voeren over iemands goederen’. Deze zaken steeds weer met elkaar in balans brengen is een grote uitdaging.

Het CDA heeft in de afgelopen decennia steeds weer verantwoordelijkheid genomen om deze uitdaging aan te gaan. Het CDA heeft altijd weer constructief met anderen samengewerkt en wordt doorgaans gewaardeerd als betrouwbare partner. Er zijn fouten gemaakt. Er zijn besluiten genomen die niet populair zijn. Maar steeds opnieuw is de handschoen opgepakt om mee te doen. Waarom? Om te zorgen dat iedereen mee kan doen!

De grootste uitdaging op provinciaal niveau is de ruimteverdeling. We kunnen niet alles wat iedereen graag wil realiseren binnen de beperkte beschikbare ruimte. Wonen, werken, landbouw, mobiliteit, recreatie en natuur. Ze zijn allemaal nodig voor een duurzame en prettige leefomgeving. Deze verdeling moet met gezond verstand en in gesprek met elkaar tot stand komen. We verwachten van de landelijke overheid dat we daarvoor de ruimte krijgen. Zonder dwang, zonder polarisatie.

Meer wij, minder ik. Want het CDA is een partij voor iedereen. Voor ondernemers, voor boeren. Voor stedelingen, voor dorpsbewoners. Voor senioren, voor de jeugd. Voor harde werkers, voor hen die het moeilijk hebben in de maatschappij. Iedereen doet mee, daar zorgen we samen voor. 

Meer wij, minder ik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie