Afbeelding
Eigen foto

Column André Timmerman: Samenwerken

19 maart 2023 om 17:26 Column

Vorige week woensdag mocht ik in het gemeentehuis van Nunspeet als voorzitter optreden van het stembureau. Ik vind het belangrijk om zo bij te dagen aan onze democratie. Onze democratie moeten we immers koesteren.

Er zijn landen op de wereld waar een partij of een persoon het voor het zeggen heeft. Er valt niets te kiezen. In Nunspeet viel er vorige week wel wat te kiezen. Aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Gelderland deden 18 partijen mee en voor het waterschap Vallei en Veluwe 13 partijen.

Het was op het gemeentehuis geen moment rustig. Mijn koffie werd meerdere malen koud. Dat kon mijn goede humeur niet bederven. Ik was blij dat er zoveel mensen kwamen stemmen. Ongeveer 1600 inwoners van Nunspeet kwamen op het gemeentehuis hun stem uitbrengen. Een opkomstpercentage van bijna 140 procent! De gemeente had ongeveer 1150 mensen opgeroepen om op het gemeentehuis te komen stemmen. Het werden er iets meer. Dit betekende dat de leden van het stembureau goed met elkaar moesten samenwerken om de mensen hun stem te laten uitbrengen. Als een geoliede machine werkten we door tot 21.00 uur. Daarna hebben we de stembiljetten gesorteerd en geteld. Het was ruim na middernacht voordat we klaar waren. De samenwerking was fantastisch. Zo droegen we er een steentje aan bij dat de gemeente Nunspeet voor drie uur ‘s nachts de voorlopige uitslag bekend kon maken.

Inmiddels zijn de uitslagen van de verkiezingen bekend. De door Mark Rutte zo gevreesde linkse wolk van PvdA en GroenLinks is in Nunspeet een klein wolkje. Echter wel een wolkje dat zich niet weg laat blazen. De SGP werd in Nunspeet de grootste partij. Dat was voor mij geen verrassing. Het verraste me wel dat de BoerBurgerBeweging zo goed scoorde. Dat was overal in Nederland zo en is de BBB de grote winnaar.

De slogan van de BBB tijdens de verkiezingen luidde: ‘Iedere dag BBBeter’. Daar ben ik het mee eens. Beter voor de ouders van de toeslagenaffaire die nog steeds wachten op de afhandeling. Beter voor de Groningers die maar blijven wachten op het herstel van de schade aan hun huizen veroorzaakt door de gaswinning. Beter voor de boeren die klem zitten in een systeem waarin het grote geld wordt verdiend door veevoederbedrijven, slachthuizen en supermarkten.

Hoe gaat de BBB deze slogan waarmaken? Ik zie maar een optie: samenwerken. Dat is de kern van onze democratie. Geven en nemen in het belang van alle inwoners van Nederland.

André Timmerman (PvdA/GL)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie