Afbeelding

Column Egbert Ribberink: Kampvuur-basics

27 maart 2023 om 10:35 Column

Laatst zat ik met wat mannen uit Nunspeet rondom een kampvuur in een bos bij Ermelo. Ondergaande zon, roep van een bosuil, gietijzeren pot met stoofvlees en ander eten, je kent het wel. 

Wat me altijd weer blijft verbazen is hoe zoiets simpels of ‘back to the basics’, zoals dat heet, op een of andere manier altijd tot goede en diepe gesprekken leidt. Ik kende deze mannen nauwelijks en ze waren heel wat jonger en heel wat ouder dan ik. Zij kenden ook elkaar niet goed, maar we hadden allemaal getekend voor een avond rondom dat kampvuur.

Binnen tien minuten hadden we, eigenlijk vrij spontaan, een gesprek over leven voor je kinderen, het beter willen doen dan je eigen ouders, maar ook hoe je met diepe voldoening terug kunt kijken als het lukt om je kinderen zelfstandig te zien worden. Eén van die mannen prees zich gelukkig omdat hij zag hoe zijn voormalig pleegkinderen tot rust en stabiliteit mochten komen. De gesprekken bevatten kwetsbaarheid en onzekerheid, maar ook humor en onderbroekenlol. Een bijzondere mix.

Aan de ene kant lijkt de behoefte om dit soort gesprekken te voeren groot. Aan de andere kant is de drempel om tot dat soort gesprekken te komen blijkbaar hoog. Waar vind je zoiets nu? Terug naar de basis, betekent dan opeens ook terug naar de kern, van vader en/of kind zijn, van fysiek alles aankunnen, maar emotioneel niet in balans zijn, of juist omgekeerd. En hoe ga je daar mee om? Waar kan een jonge vader aangeven dat hij het lastig vindt om thuis te zijn, terwijl zijn vrouw zo graag ook carrière maakt en haar talenten ontplooit? Dat hij er geen moeite mee heeft om haar te ondersteunen in die ambitie, maar dat hij tegelijkertijd geen idee heeft hoe dat thuis op te lossen met de kids?

Kwetsbaar en onzeker zijn, past vaak niet in het beeld van ‘man’ zijn. Maar is de kern van mens zijn niet dat we als individu kwetsbaar en onzeker zijn? Daarom hebben we elkaar nodig om samen sterker te worden. Voor mijzelf weet ik in ieder geval dat spreken over kwetsbaarheid mij sterker maakt. En als daar dan een kampvuur in een bos voor nodig is, dan ga ik naar dat kampvuur. Maar ook zonder kampvuur is het goed om kwetsbaar te zijn. Ik kan het alle mannen aanraden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie