Afbeelding
Dick Baas
COLUMN POLITIEK

Column Arie Harteveld: LeesSimpel app

15 september 2023 om 06:00 Column

Je kon erop wachten, maar nu is hij er: de LeesSimpel app. Een fraai staaltje techniek om moeilijke teksten eenvoudiger te maken. Naar schatting vindt 30 procent van de Nederlanders overheidsbrieven ingewikkeld. Vooral laaggeletterden zijn de dupe en overheden vaak de oorzaak. We weten dat mensen die moeite hebben met ingewikkelde teksten, zelfs in de schulden kwamen doordat ze teksten van bijvoorbeeld de belastingdienst niet snapten.

Maar dat is nu voorbij! Dankzij deze slimme app die je kunt downloaden op je smartphone. De app weet perfect raad met moeilijke teksten. In een handomdraai worden moeilijke brieven en lange teksten ontdaan van onzin en vertaald in gewone mensen taal, kort, bondig en overzichtelijk inclusief emoji’s ter verduidelijking. Hoe mooi wil je het hebben.

En wees niet bang dat je allerlei ingewikkelde handelingen moet verrichten. Ook dat is kinderlijk eenvoudig. Je opent de app, neemt een foto van een tekst, drukt op de knop ‘versimpel de brief’ en klaar is Kees. In stukjes tekst van maximaal tien woorden rolt de samenvatting eruit. Werkelijk verbluffend. Ik snap best dat de LeesSimpel app een prijs heeft gewonnen voor het meest vernuftige idee.

De app is gratis en er is ook geen account nodig om er gebruik van te maken. Ook goed om te weten: de server van LeesSimpel verzamelt geen gegevens en slaat de brief niet op.

Alleen, laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk te triest voor woorden dat deze LeesSimpel app ontwikkeld moest worden. Al in 1979 deed SIRE een oproep aan overheden en bedrijven om klare taal te ontwikkelen. Nu, zo’n 45 jaar later, moeten we constateren dat die doelstelling bepaald nog niet is gehaald. De overgang naar vanzelfsprekend gebruik van eenvoudige taal blijkt een kwestie van lange adem. Terwijl er voor tekstschrijvers toch slimme hulpmiddelen voorhanden zijn, zoals Klinkende taal, te gebruiken in Word etc.

Voorlopig zijn we voor teksten in begrijpelijke taal dus nog aangewezen op de LeesSimpel app.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie