Wethouder Marije Storteboom krijgt het boek 70 jaar Korea overhandigd door Maarten van de Biezen.
Wethouder Marije Storteboom krijgt het boek 70 jaar Korea overhandigd door Maarten van de Biezen. Wijnand Kooijmans

Reünie (oud)bewoners tijdens 70-jarig bestaan Korea

Evenementen

NUNSPEET Een reünie en zeventig jaar wijk Korea. Het lijkt met elkaar te maken te hebben. ,,Het is echter puur toeval dat het samenvalt”, zo zegt Peter van den Berg, één van de initiatiefnemers van het evenement dat dit weekend zo’n honderd oud-wijkbewoners maar ook huidige bewoners van de wijk samenbracht in sporthal Feithenhof.

Peter van den Berg is al decennia lang geen inwoner van de wijk meer en zelfs niet van Nunspeet. Al heeft die plaats, wonend in Harderwijk, nog steeds een dierbaar plekje in zijn hart. Hij was hier onder meer politiek actief maar ook programmamaker bij de lokale radio. Hij is ook nog regelmatig in Nunspeet te vinden omdat zijn moeder hier woont.

TOEVAL Bij toeval kwam hij tijdens één van zijn bezoeken Rob Borkent tegen en dat leidde tot het ophalen van de nodige herinneringen aan de wijk. Genoemd naar militairen die in Korea dienden. Naspeuring leidt er toe dat er echter geen nabestaanden te vinden waren van militairen die in dat land hebben gediend. 

Het betreft vooral soldaten die in Indonesië hebben gevochten of gewoon waren gelegerd in de toenmalige legerplaats Nunspeet die tot de afbraak later de naam kreeg Generaal Winkelmankazerne. Daarnaast was het een echte arbeiderswijk die niet bij iedereen hoog stond aangeschreven. ,,Onderling was er echter een sterke gemeenschapszin binnen de wijk”, zo zegt Van den Berg.

Jan Plender van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete bracht Van den Berg in contact met Hein Frens, met zijn vrouw uitbater van de historische De Roskam in het centrum van Nunspeet. Al pratend groeide daar het idee voor de reünie en kwam ook Marten Fidder in beeld, die tijdens het feest verantwoordelijk was voor de catering. 

Om de plannen rond te maken moest echter wel een stichting worden opgericht. Al een aardige klus in een tijd dat notarissen het druk hadden. Via internet lukte dat. Ook moest een bankrekening worden geopend. ,,Voor een stichting best een klus omdat banken er argwanend tegenover staan uit vrees voor het witwassen van geld.” Bram van de Biezen kwam met het idee een boek uit te brengen dat zaterdagmiddag officieel werd gepresenteerd aan wethouder Marije Storteboom en Paul Gommers, voorzitter van oud-Koreastrijders. Zijn vader diende in dat land.

KUNSTWERK Het idee ontstond een kunstwerk voor de wijk te laten vervaardigen omdat er nauwelijks enige kunst valt te bespeuren in de wijk. Er stond ooit een ‘naakt’ maar dat werd na veel commotie verwijderd. De Vrije Academie haalde tijdens de reünie bij de wijkbewoners ideeën op voor een kunstwerk dat in een later stadium wordt gepresenteerd. 

Kinderen van de Da Costaschool deden oude straatspelen, er waren oldtimers en oud-bewoners brachten een bezoek aan hun voormalige woning voor een praatje met de huidige bewoners. Muzikaal zorgde Lakeside voor enkele optredens. De groep treedt nog regelmatig op in het land en is opgericht door Frank Lammerts van Bueren en Rinus Roestenburg, oud-bewoners van de wijk.

Wijnand Kooijmans

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 8 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 9 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 10 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48