Een hartelijk welkom door burgemeester Céline Blom.
Een hartelijk welkom door burgemeester Céline Blom. Wijnand Kooijmans

Warm welkom voor Sinterklaas en Pieten in centrum van Nunspeet

Evenementen

Twee jaar toekijken als gevolg van corona maakt dat het weer tijd was voor een ‘echte’ intocht van Sinterklaas en zijn knechten in het centrum van Nunspeet. Aan belangstelling geen gebrek, langs de route stonden al veel kinderen om het gezelschap uit Spanje te begroeten terwijl het Marktplein al ver voor de Sint met zijn gevolg hier verscheen was volgestroomd.

Sint werd vergezeld door een gemengd gezelschap van zowel zwarte als roetveegpieten. Niemand leek zich hieraan te storen. Het was een feest voor jong en oud. Op het Marktplein werden de kinderen al anderhalf uur voor de aankomst van Sint opgewarmd door DJ-Piet Benny. Die stond op een podium van een achter een trekker bevestigde aanhanger met daarop een stoel voor de inmiddels op aardige leeftijd zijnde Sint.

Getracht werd de kinderen op een dwaalspoor te brengen door aan te kondigen dat het vrijdag was en het nog een dagje wachten zou zijn. Maar daar trapte geen kind in. Er klonk een harde ‘nee’ over het plein.

Dat werd gevolgd door nogmaals een hard ‘nee’ op het moment dat burgemeester Céline Blom arriveerde op de aanhanger. “Hier is een hooggeplaatst persoon, die mag toch wel in de stoel gaan zitten.” Dat kreeg niet de goedkeuring van de kinderen. De stoel mocht alleen bezet worden door de Sint.

De verlanglijstje van de kinderen zijn zeer uiteenlopend. “Ik wil een paard”, “ik heb van alles wat gevraagd”, “ik wil een playstation.” Op het podium gaf de Sint aan te kijken of alle wensen zijn in te vullen. De tocht van de Sint vanaf het begin van de Stationslaan naar het Marktplein nam de nodige tijd in beslag.

De Sint nam alle tijd handen te schudden van kinderen terwijl de pieten pepernoten uitdeelden.”Er zijn wel enorm veel pieten, dat vind ik leuk”, zo geeft een kind aan. “Ik was best een beetje zenuwachtig om de Sint een hand te geven.” Eén kind vind het maar niets, “Ik wil naar huis, het is mij hier te druk”, zegt hij huilend tegen zijn moeder en oma.

Het is dringen om het beste plekje te vinden langs de route om de Sint te zien. In het centrum is vrijwel geen parkeerplek meer te vinden, fietsen staan overal. Een wagen wringt zich langs het gemeentehuis waar mensen toestromen. “Ik mis toch wel een beetje het paard van Sinterklaas”, zo zegt één van de ouders. “Dat hoort toch wel een beetje bij hem.”

Voor burgemeester Céline Blom is het in haar rol als waarnemend burgemeester de eerste keer dat ze de Sint en zijn gezelschap mag ontvangen. Haar woorden gaan verloren in de massa, de luidspreker maakt haar warme welkom niet voor iedereen verstaanbaar. “Ze deed het leuk”, zo geeft een ouder na afloop te kennen.

Een passerende vrouw met een volle tas boodschappen kijkt een beetje raar op van alle drukte. “Die man kwam toch vorige week al aan”, zo klinkt het uit haar mond. Maar dat was de landelijke intocht en de organiserende Nunspeet Onderneemt Samen en Nunspeet uit de Kunst wilden nu eenmaal de echte Sint. “Die kan niet overal tegelijk zijn, vandaar een weekje later.”

De Sint is onder de indruk van de sinterklaasliedjes. “Ik voel mij jaren jonger hierdoor”, zo klinkt het uit zijn mond. Hij vindt de ontvangst in Nunspeet geweldig en doet gelijk de belofte volgend jaar hier weer te zijn. Een belofte die met gejuich wordt ontvangen.

Onder de kinderen op de Markt ook kinderen die gevlucht zijn uit de Oekraïne. Helemaal vreemd is het feest niet voor hen. Ook in dat land wordt jaarlijks het sinterklaasfeest gevierd. “Maar het is hier toch allemaal wel anders dan in ons eigen land”, zo klinkt het uit hun mond.

Na geruime tijd vertrekt de Sint met zijn gezelschap naar zijn eerste tijdelijke verblijf in Dorpsherberg De Roskam. Daar kunnen kinderen met hem op de foto. Van de kou lijkt niemand last te hebben gehad. Al zegt een piet: “Als ik dit had geweten had ik mij wel warmer aangekleed.”

De intocht krijgt woensdag 30 november een vervolg met de voorstelling ‘Het feest van Sinterklaas’ in de Veluvine. Het gaat om een half uur durende show die draait om Joris die een brief krijgt van de Sint met daarin het geheime nummer van der goedheiligman. Maar hij moet wel eerst een vraag beantwoorden. Er zijn voorstellingen om 13.30 uur, 14.45 uur en 16.00 uur. 

Wijnand Kooijmans

 Opwarmen van het vooral jeugdige publiek.
 Op weg naar de intocht.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 8 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 10 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 14 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00