De 'Tafelaars' in vol ornaat.
De 'Tafelaars' in vol ornaat. Eigen foto

Nunspeetse Tafelaars krijgen honderden feestgangers aan biertafels voor het goede doel

3 oktober 2023 om 13:00 Evenementen Tips van de redactie

Het is een bijzonder gezelschap, die Tafelronde 156 uit Nunspeet. Op het eerste oog voor de buitenstaander zelfs een beetje exclusief, al vindt Niels de Bolster (36) van de Oktoberfest-commissie dat eigenlijk nog wel meevallen. “We zijn juist een doorsnede van de Nunspeter samenleving”, laat de fysiotherapeut weten.

Wanneer je binnen de Nunspeter afdeling van de tafelronde vraagt naar de fysiotherapeut, dan kom je automatisch terecht bij De Bolster. Want van elke beroepsgroep is er altijd maar één vertegenwoordigd binnen het gezelschap. “Dit is destijds zo bedacht om de diversiteit binnen het gezelschap te waarborgen.” Een groep ook, waar je jezelf in ieder geval niet voor kunt aanmelden. “Dat maakt het misschien wel iets exclusiever, want je moet worden aangedragen. Dat gaat via tafelaars die nog actief zijn, of door iemand van de 40-plus club. Want wanneer je 40 bent geworden, dan schuif je automatisch door naar de 40-plus club. “Daarom is ons netwerk best groot.”

En dat netwerk is reuze handig wanneer je, zoals de Tafelronde 156, de lokale samenleving een steuntje in de rug wilt geven. Want naast vriendschap en zelfontplooiing, is het stukje service verlenen aan de inwoners van Nunspeet volgens de fysiotherapeut toch echt wel één van de grootste pijlers van deze samengestelde vriendenclub. “We organiseren festiviteiten of acties, waarmee we geld inzamelen. De opbrengst daarvan wordt geschonken aan lokale goede doelen in Nunspeet.” Dit jaar mag hospice de Regenboog zich verheugen op een financiële bijdrage van gezelschap. “Het hospice heeft nieuwe bedden nodig en wij willen ze daar graag bij helpen. Wij gaan kijken hoeveel bedden we voor ze kunnen aanschaffen na het Oktoberfest.” 

Want het Oktoberfest, wat komend weekend voor de zevende keer op het programma staat, is één van de blikvangers van de barmhartige Nunspeters. “Dat houden we op het marktplein in Nunspeet, daar bouwen we dan een grote tent. We zijn ook blij dat we het elk jaar nog gewoon in het centrum kunnen houden in plaats van een weiland aan de rand van Nunspeet.” Het feest komt elk jaar tot stand in samenwerking met lokale ondernemers. Iets waar ze dan ook terecht trots op zijn. “Op de muziek en de tent na, komt alles eigenlijk uit Nunspeet. Zelfs het bier heeft een lokale link.” Het bier wat er wordt geschonken is van Hertog-Jan, geregeld door iemand uit Nunspeet die accountmanager is bij het bierconcern. 

Wie nog van plan is om zijn of haar lederhosen uit het vet te halen, maar nog géén kaartje heeft, is te laat. De tickets vlogen ook deze editie weer als warme broodjes over de toonbank. Binnen vijf minuten waren alle 700 kaartjes aan de man gebracht en kon het bordje ‘uitverkocht’ op de fictieve ingang bij de nog op te bouwen feesttent worden geplakt. “Blijkbaar doen we iets goed”, besluit De Bolster met een glimlach. 


Nick Hoekman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie