Arenda en Andrej Vasylenko blijven in Kiev om daar van betekenis te zijn.
Arenda en Andrej Vasylenko blijven in Kiev om daar van betekenis te zijn. Oekraïne Zending

Ermelose hulpactie-actie voor Oekraïne

9 maart 2022 om 10:00 hartenziel

ERMELO De Ermelose Marianne Heidema is secretaris van de stichting Oekraïne Zending, een samenwerkingsverband van Gereformeerde Kerken in de regio rond zendingsprojecten in Oekraïne. Sinds de oorlog afgelopen week uitbrak in Oekraïne, is de organisatie druk doende om contacten te leggen met Oekraïeners en te inventariseren wat men nodig heeft.

Sinds de oorlog uitbrak staat de telefoon van Marianne roodgloeiend. Veel is onzeker over de situatie ter plaatse. Marianne begint: ,,De Rehobothkerk in Ermelo is één van de 29 kerken die het Oekraïne zendingswerk ondersteunt. De stichting behartigt de belangen van zeven zelfstandige Oekraïense kerken, vier kerkplantingen, een seminarie en een aantal sociale projecten voor de deelnemende kerken. Afgelopen weekend hebben we in onze kerken gebeden voor Oekraïne en tijdens de diensten is geld ingezameld. Alleen al zondag is er zesduizend euro binnengekomen.”

OPVANG In de eerste dagen van de oorlog hebben de kerken van de stichting hun kerkplantingen in Oekraïne van extra geld voorzien. Nu de oorlog heftiger wordt en er een run op de geldautomaten is, is het echter maar de vraag of het mogelijk is om meer geld over te maken naar het getroffen gebied.  Marianne: ,,Ik had net voor de oorlog uitbrak nog contact met Dominee Wasja Pylypenko van Rivne. De lokale overheid had gevraagd of de kerk gereed gemaakt kon worden voor de opvang van buurtbewoners en vluchtelingen. De kerk ligt niet ver van een militaire kazerne met een opslag voor munitie. Je moet er niet aan denken wat daar gebeurt als dat militaire doel gebombardeerd wordt. Er moest met spoed levensmiddelen, water en generatoren gekocht worden. Als er zo’n aanvraag bij ons binnenkomt dan kan Oekraïne Zending snel schakelen en geld overmaken. We hebben rechtstreeks contact en daardoor zijn de lijnen heel kort.”

De stichting steunt meerdere sociaal-maatschappelijke projecten zoals een rehabilitatiecentrum voor verslaafden in Rivne/Bronniki waarvoor met giften en donaties uit Nederland een prachtig centrum, The Right Way genaamd, is gerealiseerd. Het centrum wordt nu in gereedheid gebracht voor opvang in de regio. 

Daarnaast steunt de stichting de activiteiten van de Nederlandse Arenda en haar Oekraïense man Andrej Vasylenko die met hun gezin van vier kinderen in Brovary, een buitenwijk aan de oostkant van Kiev, wonen. Arenda heeft jarenlang een speciale afdeling voor kinderen met het Downsyndroom in een school onder de naam Radist gerund. Eén van de doelen was om deze kinderen voor te bereiden op een zelfstandig werkleven. Op dit moment heeft zij met Andrej een restaurant en een bakkerij naar het concept van Brownies & Downies.

RAKETINSLAG Donderdagochtend werd het gezin gewekt door een raketinslag. Haar eerste instinct was koffers pakken en het gezin in veiligheid brengen, zo vertelde Arenda afgelopen vrijdag aan de NOS. Maar dat deden ze niet. Marianne vertelt: ,,Het bleek al gauw onmogelijk dat ze met het hele gezin inclusief schoonvader Oekraïne konden verlaten. Dus besloten ze om te blijven om zoveel als mogelijk iets te kunnen betekenen voor de achterblijvers in Kiev.”

 In de bakkerij wordt nu dag en nacht doorgewerkt om duizend broden per dag te bakken die worden uitgedeeld aan buren en vluchtelingen. Sinds maandag delen Arenda en Andrej ook brood uit aan ziekenhuizen, tehuizen en militairen. ,,Iedereen ontvangt een bijbeltekst bij het brood ter bemoediging”, vult Marianne aan.

OPROEP In een video-oproep die de stichting op de website heeft gezet, roepen Arenda en Andrej iedereen die meeleeft op om te doneren. Andrej geeft aan dat het gezin de roep van God voelt om hulp te bieden aan de mensen die het nodig hebben. Andrej is vol vertrouwen dat Oekraïne de oorlog zal winnen en vraagt mensen te doneren zodat ze na de oorlog het land weer kunnen opbouwen. 

De stichting Oekraine Zending heeft sinds 2019 geen fysieke zendelingen meer die in Oekraïne werkzaam zijn. In plaats daarvan probeert het stichtingsbestuur met partnerschappen de nauwe betrekkingen en contacten tussen de kerken in Gelderland en Flevoland enerzijds en Oekraïne anderzijds duurzaam te maken. 

WILDGROEI Nu er oorlog is in Oekraïne zijn de contacten met Nederland meer dan ooit nodig als steun in de rug. De vele hulpinitiatieven zijn hard nodig, maar Marianne waarschuwt ook voor wildgroei. 

Marianne: ,,We krijgen veel vragen of Oekraïne Zending kleding en goederen naar Polen en Oekraïne gaat brengen. Dat gaan we niet doen, daar zijn grotere en professionele organisaties als het Rode Kruis, ZOA en Dorcas veel beter in. Wel zijn er veel particuliere acties, ook vanuit onze kerken. Dat is mooi om te zien want hoe meer hoe beter, maar er kan ook wildgroei ontstaan. Wij blijven fondsen werven voor noodhulp en wederopbouw en die staan ter beschikking aan de kerken en projecten waarmee wij nauwe banden hebben.”

Dat er nog een lange weg te gaan is voordat de vrede en veiligheid in Oekraïne terugkeert, realiseert Marianne zich maar al tegoed. ,,Hoe dan ook, mensen zullen verliezen lijden en moeten nu én straks geholpen worden. Er zal veel geld nodig zijn om het Oekraïense volk te helpen. Kerken zijn geworteld in hun sociale omgeving en bieden vanuit een goed werkend netwerk hun hulp aan vluchtelingen en hen die het hard nodig hebben. De Oekraïners zijn heel gastvrij en de kerken zien om naar de kwetsbaren in hun omgeving. We hebben dat ook in 2014 gezien toen de Maidan revolutie uitbrak en 1,2 miljoen mensen op drift raakten van Oost- naar West-Oekraïne. De kerken hebben toen laten zien wat christelijke naastenliefde is en dat zullen ze blijven doen”, besluit Marianne. 


Oekraïne Zending is ANBI gerelateerde stichting. Doneren kan via de bankrekening van de stichting op nummer NL 43 RABO 0325 771 065 of via het fundraising platform whydonate (whydonate.nl/fundraising/noodhulp-en-wederopbouw-oekraine/). Meer info over Oekraine Zending en de oproep van Arenda en Andrej is te vinden op https://oekrainezending.nl/.

Frieda Fennell

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie