Nieuwste locatie VVV in centrum
Nieuwste locatie VVV in centrum Dick Baas

Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen

Historie

Het VVV-kantoor is per 1 maart van dit jaar verhuisd naar de Dorpsstraat in Nunspeet. Het VVV-gebouw op het Stationsplein is gesloopt. Er is niets meer te zien. Het moest wijken voor de herinrichting van de Stationsomgeving. Het is niet de eerste keer dat de VVV op een andere plek komt. Want de VVV bestaat tenslotte al sinds 1 januari 1910. Een (niet complete) terugblik op de activiteiten voor de bezoeker aan Nunspeet en omgeving.

Bij het honderdjarig bestaan in 2010 werd door de toenmalige Oudheidkamer een expositie ingericht en verscheen een brochure met de geschiedenis, die vooral gebaseerd was op de informatie in een krant die ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan was verschenen. Veel is over de oprichting niet te vertellen, want archiefstukken uit die periode zijn er niet meer. Wie precies de oprichters zijn geweest en het waarom het starten van een Vereniging voor Vreemdelingenverkeer blijft wat in nevelen gehuld. Wat meer historisch onderzoek is wel nodig. Alleen de naam van J.E. Schaap, directeur van de melkfabriek, is bekend. Het bestuur schijnt in de beginjaren een beetje een gezelligheidsclubje te zijn geweest. Informatie aan gasten werd verstrekt via boekhandels in het dorp.

In de vijftiger jaren werd een informatiekantoor ondergebracht bij het Veluws Diorama, gevestigd in een boerderij aan de Marktstraat. Tegenwoordig zit daar een tandartspraktijk en het Diorama is er na de brand niet meer. 

Maar de wens leefde om een informatiepost te hebben in de buurt van het station. De mogelijkheid deed zich voor in 1964, toen het Stationsplein werd aangelegd. In april 1965 kon een klein kantoortje worden geopend. Een conclusie: bijna zestig jaar later moet bij de aanleg van een nieuw stationsplein de VVV dus weer verdwijnen.

De werkzaamheden van de VVV namen toe en in 1970 moest de ruimte belangrijk uitgebreid worden. In 1979 werd de wachtruimte voor buspassagiers bij het kantoor gevoegd. Vandalisme in de wachtruimte speelde ook een rol. De uitbreiding was niet voldoende en in 1985 werd een nieuw kantoor gebouwd. Dat heeft tot de sloop gefunctioneerd.

Het is verleidelijk om over bekende gezichten bij het VVV in het verleden te gaan vertellen. Toch maar een paar namen noemen: Boersema is dertig jaar kantoorhoofd geweest en was het ‘gezicht’ van de VVV. Ook Bertus Bijvank was een bekend figuur en organisator van tal van evenementen.

Samenwerking in de regio doet zijn intrede. Er ontstaat een Veluws Bureau voor Toerisme in Apeldoorn. Dat gaat in 1999 failliet. Nooit vertoond: het VVV-kantoor gaat dicht. Maar de Nunspeetse ondernemers vinden een oplossing: Nunspeet uit de Kunst.

Er ontstaat een actieve organisatie, die vorm geeft aan het ‘gastheerschap’ in Nunspeet en de kernen. Want de historie van de VVV in Elspeet, Hulshorst en Vierhouten is een apart verhaal.

Dick Baas

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 8 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 10 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 13 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 14 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00