De Moeflon heeft zijn plekje bij het Veluwetransferium. Foto: Dick Baas
De Moeflon heeft zijn plekje bij het Veluwetransferium. Foto: Dick Baas Dick Baas

Historie: De moeflon en het naakt

15 maart 2023 om 08:02 Historie

Twintig jaar geleden werd op de Markt het beeld van Eibertje onthuld. Het leverde commotie op. In hetzelfde jaar kreeg nog een beeld een nieuwe plek. Vier generaties Vrendenberg onthulden bij het Transferium het beeld van de moeflon. Toen was er gelijk weer aandacht voor een ander beeld van Vrendenberg, het verdwenen Naakt aan de Heuvelweg.

Dick Baas

De Moeflon was in juni 1968 geplaatst. In Nunspeet Vooruit van 27 juni 1968 was te lezen: ‘We hebben er weer een beeldje bij. vorige week is in een plantsoentje aan de Spoorlaan een beeldje gezet, nou ja gezet, meer weggestopt tussen het groen’. Het was een geschenk van wethouder Jaap Hiddink aan de gemeente als dank voor de medewerking bij de oprichting van de Vrije Academie voor beeldende kunsten. Het idee voor een kunstacademie was op 7 december 1967 ontstaan onder het genot van een borreltje tijdens de verjaardag van Cor Vrendenberg. Jaap Hiddink regelde het met de gemeente en Vrendenberg werd de eerste directeur. het beeld werd door de gemeenteraad in dank aanvaard en een krediet van 260 gulden voor het plaatsen goedgekeurd.

Het beeld dateerde al uit mei 1959 en was eigenlijk door dochter Carla ontworpen. Haar vader maakte er een beeld van. 1959 kwam aan het licht bij de restauratie in 2003. Tussen het weggerotte hout en het verroeste gaas kwamen papiersnippers van een AVRO-bode uit mei 1959 te voorschijn. In 1974 was er al een voorstel om de ‘moeflon vanuit het struikgewas naar het open grasveld te verplaatsen’. Het beeld werd vernield en weggehaald. 

Chris ten Bruggenkate en Wim van Geenen deden in 2002 het voorstel om het beeld te restaureren en in brons te gieten. Kosten 3242 euro. Van het beeld was een hoorn en een poot af. Carla Vrendenberg was bereid om die te vernieuwen. In juni 2003 werd het bronzen beeld bij het Transferium onthuld door Nel Vrendenberg, de weduwe van Cor, dochter Carla, kleindochter Carryk Manrho en achterkleindochter Ella Manrho. Carla Vrendenberg (1943) is ook beeldhouwster en heeft een borstbeeld van Koningin Juliana gemaakt dat van 1970 tot 1980 in de raadzaal aan de Laan heeft gestaan en nu in het gebouw van het Rode Kruis staat.

Geabstraheerde vrouw

Het beeld van de moeflon is zo behouden gebleven. Dat is niet gelukt met een geabstraheerde vrouwenfiguur. Ook een beeld van Cor Vrendenberg, die het aan Jaap Hiddink schonk. En die schonk het aan de gemeente. Een krediet van 600 euro voor de plaatsing kwam in december 1967 aan de orde in de raad. De raadsleden waren niet enthousiast. Gijs Versteeg (SGP) vond dat een dergelijk abstract geval niet in de gemeente thuishoorde. Velsink (AR) verkondigde: ‘Ik zie graag een mooie vrouw, maar hier komt straks een ding te staan, waarvan velen zullen zeggen: ik moet haar niet’. Hiddink was niet blij met de kritiek.

Ook dit beeld raakte door de materiaalkeuze in verval en verdween. Carla Vrendenberg heeft al eens aangegeven dat er nog voldoende gegevens zijn om het beeld opnieuw te maken. 

Wellicht een idee?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie