De zuil met de namen van in WOII omgekomen geallieerde militairen.
De zuil met de namen van in WOII omgekomen geallieerde militairen. Dick Baas

Historie: vijf maanden in het water

23 mei 2023 om 16:30 Historie

Het nieuwe herdenkingsmonument in Park 40-45 oogst lof. Het is mooi. Wandelaars lezen de namen. Een zuil met de namen van 24 geallieerde militairen. Zeven crashes in Nunspeet, Hulshorst en Elspeet en twee drenkelingen uit het IJsselmeer. Jonge mannen tussen de 19 en 31 jaar, die hun leven gaven voor onze vrijheid. De 19-jarige sergeant Jim Coulson uit de Amerikaanse staat Iowa was een van hen.

Dick Baas

Vlak na de bevrijding van Nunspeet patrouilleerde op zaterdag 28 april 1945 een Canadese verkenningseenheid langs de kust van het IJsselmeer. Op zoek naar achtergebleven Duitse militaire, Bij De Pol vonden zij in het water een lichaam in militaire kleding. 

Het bleek James Benton Coulson te zijn. Hij was de buikkoepelschutter en een van de negen bemanningsleden van een B-17G bommenwerper die op 26 november 1944 op de terugweg van een beschieting van olieraffinaderijen in Misburg bij Hannover was geraakt door Duits afweergeschut. Het toestel bleek onbestuurbaar en de bemanning verliet per parachute het vliegtuig. Maar het ijskoude water van het IJsselmeer gaf geen overlevingskansen.

Strenge winter

De winter 1944/1945 was een strenge winter. Het IJsselmeer was heel lang dichtgevroren. Daarom heeft het zo lang geduurd voor de bemanningsleden van ‘The ugly duckling’ (de naam van de B-17G bommenwerper) werden gevonden. De eerste werd op 11 maart 1945 gevonden en in Harderwijk begraven. De piloot van het toestel werd op 17 maart bij Urk gevonden en daar begraven. Een volgende spoelde op 28 maart bij Bunschoten aan. Op vrijdag 6 april voer de botter EB 60 de haven van Elburg binnen met een nog aan de parachute vastzittend stoffelijk overschot. Coulson zou op 28 april de volgende zijn. Hij werd op 30 april begraven aan de Eperweg bij de andere omgekomen militairen. Het zou tot juni duren voor de overige inzittenden bij Urk en Elburg uit het water werden gehaald. 

Officieel is de radiotelegrafist Frank Iaconis nog nooit gevonden. Maar de exacte locatie waar het toestel is neergestort is bekend. Het is in de polder op de hoek van de Bremerbergweg en de Alikruikweg. Dus niet eens zo ver van de kust met Nunspeet. Daar zijn stoffelijke resten gevonden en dat zou Iaconis kunnen zijn.

De slachtoffers zijn na de oorlog herbegraven op de Amerikaanse begraafplaatsen Margraten en de Ardennen en sommigen zijn daarna overgebracht naar de Verenigde Staten. Coulson ligt in de Ardennen

Coulson

Jim Coulson kwam uit Sioux City in Iowa als oudste in een gezin met 9 kinderen. Hij volgde de Trinity high school en ‘he was an outstanding guard on the basketball team’. In september 1942 ‘he entered the army air corps’. en Coulson ‘embarked for England on 13 september 1944’. Hij maakte deel uit van de 398th Bombardment Group op de basis Nuthampstead in Engeland. In het nabijgelegen dorp Anstey is in de kerk een glas-in-lood raam met de namen van de omgekomenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie