
Terug in de tijd: Wie was burgemeester Adriaan Mari van Oordt?
15 september 2023 om 12:00 HistorieDe gemeenteraad besloot in augustus 1977 de weg van de Kienschulpenweg naar de nieuwe begraafplaats Nunspeet-West de naam te geven van Van Oordt, burgemeester van 1878 tot 1898 en de vierde burgemeester van de gemeente Ermelo. Wie was mr. Adriaan Mari van Oordt?
Adriaan van Oordt werd op 15 mei 1824 in Rotterdam geboren. In 1825 overleed zijn moeder op 23-jarige leeftijd. Zijn vader overleed in 1831 op 29-jarige leeftijd. Zijn grootvader, een koopman in koffie en thee in Rotterdam, was verhuisd naar de Hoogstraat in Harderwijk. Zijn eerste vrouw was overleden en hij was in 1812 hertrouwd met Anna Maria Boonen, van beroep rentenierster. Dat was in die tijd de omschrijving voor iemand die leefde van inkomsten uit eigendom of investeringen. Grootvader Van Oordt overleed ook in 1831 en zo werd de 7-jarige Adriaan opgevoed door Anna Maria Boonen in Harderwijk. In 1837 werd hij leerling van het Nassau-Veluwsch Gymnasium, studeerde rechten in Leiden en promoveerde in Utrecht.
Westervoort
Adriaan van Oordt werd advocaat en in 1852 burgemeester van Westervoort. Hij was toen 28 jaar. Een jaar later trouwde hij in Leipzig met de 20-jarige Apollonia Maria Everharda de Fijne (overleden 1903), maar de stukken werden gearchiveerd in zijn eigen gemeente Westervoort.
Na vier jaar nam hij in 1856 ontslag als burgemeester. Waarom is niet bekend. Er volgde een periode waarin hij zich bezig hield met het schrijven over muziek. Hij was een enthousiast muziekliefhebber. Zo schreef hij in 1860 een ‘Proeve eener geschiedenis der Muziek’ en in 1863 in twee delen een ‘Poeve eener geschiedenis van het Protestantsche kerkgezang’.
Intussen was op 13 december 1859 zijn pleegmoeder Anna Maria Boonen op 88-jarige leeftijd overleden en dat betekende dat Adriaan nu grootgrondbezitter werd. Zijn pleegmoeder had heel wat bezittingen in Harderwijk, Vierhouten en Elspeet. In Elspeet was zij na het maalschap en de kerk de grootste grondbezitter.
Adriaan ging zijn erfenis grotendeels te gelde maken. Daarmee kon hij zijn muziekliefhebberij financieren. Vanaf 1865 woonde het gezin in Dresden. Waarom is ook niet duidelijk. Zijn zoon Adriaan werd in 1865 in Dresden geboren. In de literatuurgeschiedenis is Adriaan Willem van Oordt als schrijver geen onbekende naam.
Burgemeester van Ermelo
In 1877 keerde Van Oordt weer terug in Nederland en werd 7 maart 1878 burgemeester van de gemeente Ermelo. Zijn voorganger was in december 1877 overleden. Blijkbaar hoefde de procedure voor een nieuwe burgemeester toen niet zo lang te duren. Van Oordt heeft in 20 jaar veel gedaan. Hij wist een dreigende splitsing van Ermelo en Nunspeet af te wenden, stimuleerde Molijn om een fabriek in Nunspeet te vestigen en zette zich in voor een school in Hulshorst. Door zijn dood heeft hij de opening niet meegemaakt. Het echtpaar had drie kinderen.
Dick Baas