
Geschiedenis achter straatnamen: Fabiolalaan of Fabiolaweg?
12 oktober 2023 om 09:00 Historie Tips van de redactieAchter staatnamen schuilt soms een hele geschiedenis. Bewoners van die straat beseffen dat soms lang niet altijd. Neem nu de Fabiolalaan in de Belgenbuurt in Nunspeet. Het is de eerste straat in Nederland die in 1960 naar de Belgische koningin Fabiola werd genoemd.
Op de plek van deze buurt stond in de Eerste Wereldoorlog het Belgenkamp, een plek van ongeveer 25 hectare waar zo’n 6500 Belgische vluchtelingen tussen november 1914 en 1918 werden opgevangen. ‘Vluchtoord Nunspeet’ heette het officieel. Veel later werd het een woningbouwlocatie. De gemeente noemde de straten naar leden van het Belgische koningshuis. Zo kregen koning Albert (de grootvader van de huidige Albert), Elizabeth, Leopold en Astrid een staatnaam en Boudewijn een plantsoen.
In 1960 moesten nog twee nieuwe straten een naam hebben. Voor de raad van 7 oktober 1960 kwam het college met de namen Paolalaan en Fabiolalaan. Paola was de echtgenote van toen prins Albert en Fabiola was de verloofde van koning Boudewijn.
Raadslid met bedenkingen
Aart Rens, raadslid voor de AR (later opgegaan in het CDA) had wat bedenkingen. Koning Boudewijn en de Spaanse Fabiola Mora y Aragon waren nog verloofd. Hij sprak: “Veronderstel eens dat het tussen Boudewijn en Fabiola weer af raakt.” Burgemeester Martens had prompt zijn antwoord klaar: “Dan wordt het Fabiola-weg.” Dit tot hilariteit van de raad. De krant schreef: “De discussies in de Raad van Ermelo zijn wel eens wat langdradig, maar vrijdagmiddag kwam er plotseling een frisse humor in het gesprek van de edelachtbaren.”
De gemeente kreeg een brief van de Belgische ambassadeur in ons land: “Op verzoek van de Kabinetchef van de Koning, moge ik U hierbij de innige dank van Z.M. Koning Boudewijn overmaken, die deze vriendelijk attentie zeer naar waarde wist te schatten.”
Onthulling
Koning Boudewijn en Fabiola trouwden op 15 december 1960 in Brussel. Reden voor het college om op die dag het naambord te onthullen en daarover een felicitatietelegram naar Brussel te sturen: “Aan Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen, Koninklijk Paleis te Laeken. Bij de onthulling van de Fabiolalaan te Nunspeet ter gelegenheid van uw huwelijk moge ik Uwe Majesteiten de eerbiedige en hartelijke gelukwensen aanbieden namens de inwoners van de gemeente Ermelo in Nederland. H.M. Martens, burgemeester.”
De onthulling gebeurde, blijkens de foto’s in de krant, in een besneeuwde entourage. Burgemeester Martens schroefde ‘met vaste hand’ het naambordje vast. Een driewerf hoera klonk, de Belgische vlag werd gehesen en de Harmonie speelde de Brabançonne. Het Wilhelmus volgde met het hijsen van de Nederlandse vlag.
Dick baas